Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tropické počasie v Čechách končí, horúčavy rázne utnú nočné búrky

Ilustračná snímka Foto: TASR/Dušan Hein

Ochladenie sa naplno prejaví vo štvrtok.

Praha 7. júla (TASR) - Počasie s tropickými teplotami sa dnes v Českej republike končí a už večer a v noci príde rázne ochladenie v podobe studeného frontu, ktorý budú sprevádzať búrky, dážď a nárazy vetra s rýchlosťou okolo 90 kilometrov za hodinu. V nasledujúcich dňoch bude vládnuť výrazne chladnejšie počasie s odpoludňajšími teplotami okolo 20 stupňov Celzia. Spravodajskému serveru Novinky.cz to uviedla Dagmar Honsová zo spoločnosti Meteopress.

Dnes vyvrcholí tropické juhozápadné prúdenie vzduchu, ktoré vyženie ortuť teplomerov ešte k 31-35 stupňom Celzia. V popoludňajších hodinách však začne od západu pribúdať oblačnosť. Večer a v noci na stredu sa cez územie ČR bude pohybovať studený front, ktorý prinesie dážď, búrky a ojedinele dokonca krúpy a prívalové zrážky.

Chladné severozápadné prúdenie bude ovplyvňovať počasie aj v stredu. Rané teploty sa ešte udržia medzi 21 a 17 stupňov Celzia. Odpoludnia sa už budú maximá veľmi odlišovať: v Prahe bude do 26 stupňov Celzia a na Morave a v Sliezsku 30 stupňov.

Ochladenie sa naplno prejaví vo štvrtok 9. júla, keď ranné teploty klesnú na 16 až 12 stupňov. Odpoludňajšie teploty majú podľa meteorológov dosahovať 18-22 stupňov. Najčastejšie bude oblačno až polojasno, na horách občasné prehánky.

V piatok bude cez deň 18-22 stupňov, ale pod vplyvom tlakovej výše bude prevládať slnečno, s minimom oblačnosti.

Sobota 11. júla má byť takisto slnečná, teploty sa majú cez deň pohybovať v rozmedzí 22-26 stupňov Celzia, informovali Novinky.cz.