Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Tropický cyklón Dineo zabil sedem ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cyklón zničil takmer 100 zdravotníckych zariadení, 1000 školských učební, 50 elektrických stožiarov a tri stanice mobilnej siete.


Maputo 17. februára (TASR) - Tropický cyklón Dineo, ktorý sa v stredu prehnal južnou časťou Mozambiku, usmrtil najmenej sedem ľudí a ďalších 50 zranil. Informoval o tom dnes Národný inštitút pre zvládanie katastrof (INGC) v Mozambiku.

Cyklón, ktorý zasiahol provinciu Inhambane na juhovýchode krajiny, zničil takmer 100 zdravotníckych zariadení, 1000 školských učební, 50 elektrických stožiarov, tri stanice mobilnej siete a dva čerpacie systémy na vodu, informoval INGC.

Mozambický národný meteorologický ústav uviedol, že pri pobreží Indického oceánu zaznamenal víchricu s rýchlosťou 170 kilometrov za hodinu, zatiaľ čo výdatnosť dažďových zrážok dosiahla 250 milimetrov za 24 hodín.

Cyklón navyše zasiahol región, ktorý predtým trpel výrazným suchom. Prudké dažde sa očakávali aj v susednej Juhoafrickej republike, a to najmä v severných provinciách Limpopo a Mpumalanga.