Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Tropický cyklón Nathan udrel na severe Austrálie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Bližšie informácie o zraneniach a vzniknutých škodách neboli bezprostredne známe.

Sydney 24. marca (TASR) - Tropický cyklón Nathan udrel dnes na severe Austrálie a priniesol búrlivý vietor a silné dažde do jednej z najodľahlejších častí tejto pacifickej krajiny. Informovala agentúra Reuters.

Podľa informácií záchranárov museli v pondelok evakuovať všetkých 427 obyvateľov ostrova Goulburn, ležiaceho 300 kilometrov severovýchodne od prístavného mesta Darwin na severe Austrálie. Bližšie informácie o zraneniach a vzniknutých škodách neboli bezprostredne známe.

Meteorológovia uviedli, že Nathan stratil na intenzite po tom, ako rýchlosť vetra v postihnutých oblastiach dosiahla rýchlosť aj 120 kilometrov za hodinu. Napriek tomu sa predpokladalo, že cyklón so sebou prinesie pri meste Darwin počas nasledujúcich 48 hodín intenzívne zrážky a silný vietor.

Tropický cyklón Nathan sa prehnal minulý piatok pobrežím východnej časti Austrálie. Nad pevninou potom zoslabol, avšak nad tropickými vodami Carpentarského zálivu pri austrálskom Severnom teritóriu opäť nabral na intenzite.

Austrálsky ostrov Goulburn, ktorý dnes zasiahol cyklón Nathan, je riedko osídlený a má málo rozvinutý priemysel. Pokrytý je najmä mokraďami, ktoré pre miestnu prírodu znamenajú hojné zastúpenie divej zveri, krokodílov, rýb či korytnačiek.