Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tropický cyklón Nathan zosilnel; bičuje Severné teritórium Austrálie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Oblasť na severe Austrálie je domovom mnohých kmeňov domorodých Austrálčanov, ktorí podľa DPA žijú v obydliach neschopných odolať cyklónu.

Sydney 22. marca (TASR) - Silný tropický cyklón začal dnes bičovať riedko obývané územia Severného teritória Austrálie. Cyklón Nathan sprevádza prudký dážď a vietor dosahujúci v nárazoch intenzitu až 155 kilometrov za hodinu. Informovala o tom austrálska televízna stanica ABC.

Cyklón Nathan so silou druhej najvyššej intenzity narazil na najvýchodnejšie pobrežie tohto austrálskeho štátu v oblastiach pod okresom Nhulunbuy v Arnhemskej zemi po prechode výbežkom vnútrozemia štátu Queensland.

Do územia teplých vôd Carpentarského zálivu sa Nathan presunul v sobotu ráno, kde po oslabení prechodom vnútrozemia znova nabral na intenzite, napísala agentúra DPA.

Austrálsky meteorologický úrad v súvislosti s vývojom cyklónu očakáva, že po prekročení pobrežia a prechode cez Arnhemskú zem sa bude pohybovať ďalej západným až severozápadným smerom a opäť zoslabne.

Príslušné úrady vydali varovanie pred cyklónom a naliehajú na ľudí, aby sa vysťahovali do prechodných prístreškov nachystaných pre evakuované obyvateľstvo.

Oblasť na severe Austrálie je domovom mnohých kmeňov domorodých Austrálčanov, ktorí podľa DPA žijú v obydliach neschopných odolať cyklónu.

Silný cyklón Nathan v piatok po náraze na severovýchodné pobrežie Austrálie zoslabol na cyklón tretej kategórie a naďalej oslabujúc postupoval do vnútrozemia Queenslandu.

Meteorológovia však varovali, že, ak dosiahne teplé vody Carpentarského zálivu, 250 kilometrov od pobrežia, môže opäť nabrať silu.