Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Tropický cyklón Roanu usmrtil na pobreží už najmenej 22 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Živel poškodil vyše 50.000 usadlostí, obyvatelia z pobrežných častí opustili najmenej 250.000 domov.

Dháka 22. mája (TASR) - Po prechode tropického cyklónu Roanu nad Bengálskym zálivom na pobrežie Bangladéša hlásia tamojšie úrady najmenej 22 obetí. Informovala o tom v noci nadnes tlačová agentúra DPA.

Cyklón Roanu vyčíňal na pobreží juhovýchodného prístavného mesta Chittagong v sobotu popoludní, odkiaľ je hlásených najviac obetí. Rozbúrené vody odplavili v tejto oblasti viac než 20 kilometrov pobrežných hrádzí.

Živel poškodil vyše 50.000 usadlostí, obyvatelia z pobrežných častí opustili najmenej 250.000 domov.

Búrka po príchode na pevninu v sobotu popoludní síce zoslabla, ale hustý lejak mal podľa očakávania meteorológov trvať ešte niekoľko ďalších hodín.

Nárazový vietor sprevádzaný hustým lejakom zanechal za sebou skazu v pobrežných okresoch krajiny, kde vyvracal stromy a ničil domy aj podniky.

Cyklón Roanu, v ktorého strede dosahovala rýchlosť vetra 62-88 kilometrov za hodinu, mal rozlohu 54 štvorcových kilometrov.

Vláda evakuovala vyše 500.000 obyvateľov z pobrežných oblasti. K dispozícii na pomoc pri evakuácii bolo až 55.000 dobrovoľníkov.

Takmer 2,1 milióna obyvateľov žijúcich v 18 pobrežných okresoch dostalo upozornenie, aby boli pripravení v prípade nutnosti presťahovať sa do vyše 3500 úkrytov pred cyklónom.

Všetka lodná doprava a prevádzka v prístave Chittagong bola ešte pred príchodom cyklónu pozastavená.