Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Tropický deň priniesol rekordné teploty v ČR i v Nemecku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nemeckí meteorológovia pripúšťajú, že súčasná vlna horúčav pretrvávajúca na takej veľkej časti územia niekoľko dní je neobvyklá.


Praha/Offenbach 29. mája (TASR) - Denné teplotné rekordy priniesol dnešný tropický deň vo viacerých krajinách strednej Európy.

V Česku sa podľa tamojšieho hydrometeorologického ústavu budú meniť rekordné zápisy vo viac ako 12 lokalitách, ortuť teplomerov vystúpila nad hranicu 30 stupňov Celzia na viac ako 60 meracích staniciach.

Najvyššiu teplotu 33,7 stupňa namerali v Průhoniciach pri Prahe, kde ide nielen o miestny denný, ale aj májový rekord.

Práve v Stredočeskom kraji bolo dnes najteplejšie, kým na Morave namerali hodnotu nad hranicou 30 stupňov Celzia iba v Javorníku v okolí Jeseníka.

Podobne ako v západných Čechách varujú nemeckí meteorológovia však už v utorok pred búrkami, ktoré môžu byť vzhľadom na dnešné vysoké teploty v Nemecku aj mimoriadne prudké. Vylúčené nie sú ani krupobitie, prívalové dažde alebo prudký nárazový vietor.

Nemecká meteorologická služba zaznamenala dnes v Koblenzi v spolkovej krajine Porýnie-Falcko tohtoročný teplotný rekord - 34,6 stupňa Celzia. Iba o trocha chladnejšie bolo na letisku Kolín nad Rýnom-Bonn (34,4 stupňa Celzia) a v Kolíne-Stammheime (34,3 stupňa Celzia).

Historický májový celoštátny teplotný rekord však zatiaľ odolal. Rekordných 36,1 stupňa Celzia namerali v piatom mesiaci ešte v roku 1892 v Jene.

Nemeckí meteorológovia pripúšťajú, že súčasná vlna horúčav pretrvávajúca na takej veľkej časti územia niekoľko dní je neobvyklá. Ani v utorok by na značnej časti územia nemalo byť chladnejšie, aj keď búrky, ktoré dnes "zaklopali na dvere" v oblasti Čierneho lesa zasiahnu zrejme aj iné časti krajiny.

Odborníci súčasne varovali aj pred vysokými hodnotami ultrafialového žiarenia, ktorého index ohrozenia dosiahol na juhu a juhozápade Nemecka už dnes veľmi vysoké hodnoty. Pri pobyte pod holým nebom je preto - s výnimkou pobrežných oblastí - potrebné nosiť pokrývky hlavy, odevy s dlhými rukávmi alebo využívať ochranné krémy.

Ďalšou vážnou hrozbou spojenou s horúčavami súčasnosti je riziko lesných požiarov, prvé z ktorých sa už v Nemecku objavili, našťastie zatiaľ bez väčších materiálnych škôd.