Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Príbuzní obetí havarovaného lietadla prežívajú šok

Príbuzná pasažierov havarovaného letu AirAsia QZ8501 zo Surabaye do Singapuru sa zrútila po najnovších správach na medzinárodnom letisku Juanda v Surabaye vo Východnej Jáve 30. decembra 2014. Foto: TASR/AP

Príbuzní pasažierov sa zrútili po správe o páde lietadla, ukázali televízne zábery. Niektorí omdleli a urýchlene ich odviezli do neďalekej nemocnice.

Jakarta 30. decembra (TASR) - Rodinní príslušníci 162 ľudí na palube nezvestného lietadla spoločnosti AirAsia boli dnes v stave šoku, keď predstavitelia potvrdili, že telá a trosky nájdené na mori pri ostrove Borneo pochádzajú z osudného letu.

"Rodiny pasažierov a členov posádky, cítim vašu stratu a všetci sa modlíme, aby sme boli silní v tomto ťažkom období," povedal indonézsky prezident Joko Widodo na letisku Juanda v meste Surabaja, kde sa príbuzní cestujúcich zhromaždili, aby si vypočuli správy o svojich milovaných.

Indonézsky let QZ8501 spoločnosti AirAsia zmizol z radarov v nedeľu ráno 28. decembra nad Jávskym morom, po štarte v Surabaji v indonézskej provincii Východná Jáva. Lietadlo smerovalo do Singapuru.

Šéf pátracej a záchrannej operácie Bambang Sulistyo dnes potvrdil haváriu lietadla, keď boli na mori asi 100 námorných míľ od indonézskej provincie Stredný Kalimantan spozorované trosky, zrejme trup lietadla, a niekoľko tiel.

Widodo nariadil záchranným službám, aby telá obetí vytiahli z mora. Hovorca vzdušných síl Hadi Tjahjanto následne uviedol, že telá prepravia do Surabaje na identifikáciu.

"Srdce mám plné smútku nad všetkými rodinami, ktorých sa týka tragédia letu QZ8501," napísal v odkaze na sociálnej sieti Twitter výkonný riaditeľ leteckej spoločnosti AirAsia Tony Fernandes.

Príbuzní pasažierov sa zrútili po správe o páde lietadla, ukázali televízne zábery. Niektorí omdleli a urýchlene ich odviezli do neďalekej nemocnice. Bolo vidieť, ako sa starostka Surabaje Tri Rismahariniová snaží utešiť plačúcich príbuzných.

"Syn mi vždy hovorieval, že nech sa mu stane čokoľvek, je to vôľa Božia," povedala pre stanicu Metro TV matka stevarda Wismoya.

"Vždy hovorieval, že jeho práca má svoje riziká, ale tvrdil, že sa cíti bližšie k Bohu, keď je vo vzduchu, a že naše životy sú v rukách Božích," dodala žena.

Airbus A320-200 sa naposledy skontaktoval s leteckými dispečermi v Jakarte, keď žiadal o povolenie vystúpiť z výšky 9,75 kilometra do väčšej výšky 11,58 kilometra, aby sa vyhol zlému počasiu. Vyhlásil to Wisnu Daryono, riaditeľ pre bezpečnosť v štátnej spoločnosti Airnav Indonesia, ktorá poskytuje navigačné služby pre leteckú dopravu.

Indonézska televízia odvysielala zábery záchrannej akcie pri ostrove Borneo. Vo vysielaní sa objavili zábery na telá pasažierov.
Foto: TASR/AP


Leteckí dispečeri najprv žiadosť neschválili, pretože lietadlo malo v ceste iné stroje. Keď o niekoľko minút kontaktovali lietadlo, aby pilotom oznámili, že môžu vystúpiť do výšky 10,36 kilometra, piloti už nereagovali, vysvetlil Wisnu.

Spoločnosť AirAsia uviedla, že 155 ľudí na palube bolo z Indonézie. Nachádzali sa tam aj traja občania Južnej Kórey a po jednom občanovi Singapuru, Malajzie, Francúzska a Británie.

Spoločnosť tiež informovala, že pilot s indonézskym menom Iriyanto mal nalietaných 20.537 hodín, z nich 6100 pre firmu AirAsia, ktorá je riadená z Malajzie. Kopilot bol francúzsky štátny príslušník s 2275 nalietanými hodinami.

Fernandes v pondelok obhajoval bezpečnosť leteckej spoločnosti AirAsia a povedal, že za 13 rokov prepravila 220 miliónov pasažierov a nikdy predtým nepripravila nikoho o život.

Pomoc pri vyšetrovaní poskytne Indonézii aj Singapur, ktorý vyšle v stredu špecialistov na vyšetrovanie leteckých katastrof a zariadenia. Singapur takisto ponúkol tím odborníkov na identifikáciu obetí katastrof.

Zmiznutie lietadla spoločnosti AirAsia je tento rok už tretím leteckým nešťastím, ktoré je spojené s Malajziou.

Stroj spoločnosti Malaysia Airlines s 239 ľuďmi na palube sa stratil takmer bez stopy 8. marca, hodinu po štarte z Kuala Lumpuru. Lietadlo smerovalo do Pekingu.

Ďalší stroj spoločnosti Malaysia Airlines havaroval 17. júla na území východnej Ukrajiny, ktoré ovládajú proruskí separatisti. Zahynulo 298 pasažierov a posádka. Let MH17 smeroval z holandského Amsterdamu do Kuala Lumpuru a bol údajne zostrelený.

More vydalo prvé telá pasažierov z letu smrti

Trosky spozorované v Jávskom mori pri pobreží ostrova Borneo pochádzajú z lietadla spoločnosti AirAsia, ktoré sa tam v nedeľu zrútilo. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie predstaviteľa indonézskej pátracej a záchrannej služby Tatanga Zaenudina.





Indonézski záchranári našli v mori telá pasažierov a trosky airbusu spoločnosti AirAsia, ktorý sa v nedeľu stratil na ceste zo Surabaje do Singapuru. Pátracie tímy objavili na hladine úlomky z lietadla aj telá a batožinu cestujúcich. Na palube bolo celkovo 162 ľudí.



Viac o tragédii sa dozviete TU.

Airbus A320-200 nízkonákladovej leteckej spoločnosti AirAsia sa stratil v noci na nedeľu počas letu z indonézskeho veľkomesta Surabaya do Singapuru. Panuje domnienka, že spadol do Jávskeho mora.

Rozsiahleho pátrania po zmiznutom lietadle v oblasti Jávskeho mora sa zúčastňuje 12 lodí indonézskeho námorníctva, päť lietadiel, tri vrtuľníky a niekoľko vojenských lodí. Svoje lode a lietadlá poskytli aj Singapur, Malajzia a Austrália.