Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V troskách havarovaného lietadla našli v Indonézii čiernu skrinku

Šéf Národnej pátracej a záchrannej agentúry (BASARNAS) Henry Bambang Soelistyo (vľavo) ukazuje miesto na mape počas pátracej akcie po indonézskom dopravnom lietadle, ktoré sa v nedeľu 16. augusta 2015 zrútilo v hornatej oblasti indonézskej provincie Papua. Foto: TASR/AP/Alfian

V havarovanom lietadle sa nachádzalo 44 dospelých cestujúcich, päť detí a päťčlenná posádka.

Jakarta 18. augusta (TASR) - Indonézske pohotovostné zložky našli dnes takzvanú čiernu skrinku lietadla, ktoré sa cez víkend zrútilo na území východnej provincie Papua. Tlačovú agentúru Reuters o náleze informoval predstaviteľ indonézskeho ministerstva dopravy Julius Arivada Barata. Oficiálne zdroje tiež potvrdili, že nehodu neprežil nikto z 54 cestujúcich a členov posádky.

Lietadlo dopravcu Trigana Air podľa vyjadrenia indonézskej Národnej pátracej a záchrannej agentúry pravdepodobne narazilo do vrchu a následne spadlo do priepasti v odľahlej horskej oblasti. Turbovrtuľový stroj typu ATR 42-300 bol nasadený na krátky vnútroštátny let medzi mestami Jayapura a Oksibil.



V havarovanom lietadle sa nachádzalo 44 dospelých cestujúcich, päť detí a päťčlenná posádka. Indonézski predstavitelia, na ktorých sa odvoláva Reuters, odmietli špekulovať o príčine havárie, kým nebudú známe výsledky vyšetrovania.

Spoločnosť Trigana Air sa od roku 2007 nachádza na zozname dopravcov, ktorí majú z bezpečnostných dôvodov zakázané prevádzkovať lety v EÚ.

Okrem cestujúcich lietadlo prepravovalo aj hotovosť v sume dosahujúcej v prepočte zhruba 470.000 dolárov, ktorá mala byť súčasťou pomoci pre dedinčanov. Zatiaľ však nič nenasvedčuje tomu, že by táto skutočnosť zohrala pri nehode nejakú úlohu. Stroj sa zrútil desať minút pred plánovaným príletom na letisko Oksibil v hornatom okrese Pegunungan Bintang.

Incident je už tretím veľkým leteckým nešťastím v Indonézii za uplynulých osem mesiacov. Vyvoláva tak vážne otázky nad bezpečnosťou tamojšej leteckej dopravy, ktorú provincia Papua využíva vo zvýšenej miere vzhľadom na nedostatočne vybudovanú cestnú sieť.