Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Trudeau a Hollande si uctili 100. výročie bitky o hrebeň Vimy

Francúzsky prezident Francois Hollande (vpravo) a kanadský premiér Justin Trudeau (vľavoň si 9. apríla 2017 na severe Francúzska uctili 100. výročie bitky o hrebeň Vimy, v ktorej padlo takmer 3600 kanadských vojakov. Foto: TASR/AP

Bitka, ktorá sa odohrala 9.-12. apríla 1917, bola prvým úspešným útokom proti nemeckej armáde v prvej svetovej vojne.

Paríž 10. marca (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande a kanadský premiér Justin Trudeau si v nedeľu na severe Francúzska uctili 100. výročie bitky o hrebeň Vimy, v ktorej padlo takmer 3600 kanadských vojakov.

Bitka, ktorá sa odohrala 9.-12. apríla 1917, bola prvým úspešným útokom proti nemeckej armáde v prvej svetovej vojne. Zároveň išlo o prvý prípad, keď rozličné kanadské armádne divízie bojovali pod jedným velením.

Po tom, ako Trudeau a Hollande položili kvety na mieste bitky, navštívili kanadský vojenský cintorín v obci Vimy a zúčastnili sa na spomienkovej slávnosti pri kanadskom národnom pamätníku i v neďalekom meste Arras.

Podujatie svojou prítomnosťou podporil aj britský princ Charles a jeho synovia William a Harry. Na jubilejné spomienkové slávnosti pricestovalo do Francúzska približne 25.000 Kanaďanov, informovala agentúra Reuters.

Hrebeň Vimy, zhruba 175 kilometrov severne od Paríža, Nemci obsadili už v prvých fázach vojny a premenili ho na mocnú obrannú pozíciu. Kanadské sily pod britským velením ho po štyroch dňoch krutých bojov dobyli späť.