Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Trudeau: Kanada po útoku Hamasu na Izrael čelí nárastu antisemitizmu

Kanadský premiér Justin Trudeau hovorí počas konferencie o boji proti antisemitizmu. V Ottawe 17. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Polícia v najväčšom kanadskom meste Toronto uviedla, že vo štvrtok zatkla troch mužov pre vyhrážanie sa na Komunitnej hebrejskej akadémii (CHAT).

Ottawa 18. októbra (TASR) - Kanadský premiér Justin Trudeau v utorok poukázal na výrazný nárast antisemitizmu v Kanade po útoku palestínskej islamistickej skupiny Hamas na Izrael a následných leteckých úderoch v pásme Gazy. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

"Od vypuknutia tohto konfliktu došlo k veľmi desivému nárastu antisemitizmu v našej krajine," povedal Trudeau na konferencii o boji proti antisemitizmu. Dokonca aj pred nedávnym vystupňovaním konfliktu podľa neho Kanada zaznamenávala "trvalý rast" antisemitizmu.

Trudeau ako príklady uviedol správy o možnom zločine z nenávisti na židovskej strednej škole v Toronte z minulého týždňa, obavy navštevovať synagógy a ostrú internetovú rétoriku.

Polícia v najväčšom kanadskom meste Toronto uviedla, že vo štvrtok zatkla troch mužov pre vyhrážanie sa na Komunitnej hebrejskej akadémii (CHAT). Polícia posilnila hliadky v židovských kultúrnych centrách a synagógach, moslimských mešitách a iných modlitebných miestach.

Kanadský premiér odsúdil hnutie Hamas a povedal, že podporuje právo Izraela na sebaobranu, pričom urobil ostrú hranicu medzi Hamasom a podporou Palestínčanov.

"Hamas nezastupuje palestínsky ľud ani jeho legitímne ašpirácie. Nehovorí za moslimské alebo arabské komunity a nereprezentuje lepšiu budúcnosť, ktorú si Palestínčania alebo ich deti zaslúžia," povedal Trudeau.

Po teroristických útokoch Hamasu na juhoizraelské komunity 7. októbra zahynulo 1300 ľudí a asi 200 osôb bolo odvlečených ako rukojemníci do pásma Gazy ovládaného Hamasom.

Odvtedy Izrael bombarduje pásmo Gazy, kde podľa tamojších zdravotníckych úradov zahynulo najmenej 3000 ľudí. Pri utorkovom výbuchu v tamojšej nemocnici zahynuli stovky obetí. Hamas ho prisúdil Izraelu. Izraelská armáda zodpovednosť poprela a podľa leteckých snímok a analýzy miesta výbuchu a poškodenia okolitých budov ho pripísala neúspešne odpálenej rakete militantov.