Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Zahraničie

Trudeau obviňuje Čínu z pokusov o zásahy do kanadskej demokracie

Na archívnej snímke kanadský premiér Justin Trudeau. Foto: TASR/AP

Predstavitelia bezpečnostných služieb mali Trudeaovej vláde oznámiť, že Čína sa usiluje ovplyvniť alebo narušiť demokratické procesy v Kanade, uviedla Global News s odvolaním sa na nemenované zdroje.

Ottawa 8. novembra (TASR) - Kanadský premiér Justin Trudeau obviňuje Čínu z pokusov zasahovať do volieb v Kanade a označil to za "agresívne hry" s kanadskou demokraciou a inštitúciami. TASR o tom informuje na základe utorkových správ agentúry AFP a stanice BBC.

Premiér reagoval na správy kanadskej televíznej stanice Global News, podľa ktorých Peking finančne podporoval "utajenú sieť" kandidátov v nedávnych voľbách.

Predstavitelia bezpečnostných služieb mali Trudeaovej vláde oznámiť, že Čína sa usiluje ovplyvniť alebo narušiť demokratické procesy v Kanade, uviedla Global News s odvolaním sa na nemenované zdroje. Malo ísť o riadený prevod finančných prostriedkov cez zákonodarcu v kanadskom štáte Ontario a ďalších najmenej 11 kandidátov vo voľbách, či čínskych spolupracovníkov na ich kampaniach.

"Prijímame výrazné opatrenia na posilnenie zásadovosti našich volebných procesov a našich systémov a budeme aj naďalej investovať do boja proti zásahom do volieb, proti zahraničným zásahom do našich demokracií a inštitúcií," povedal Trudeau.

Krajiny a štátni činitelia z celého sveta však podľa jeho slov "nanešťastie" aj naďalej hrajú agresívne hry s kanadskými inštitúciami a demokraciami.

Kráľovská kanadská jazdná polícia (RCMP) minulý mesiac oznámila, že vyšetruje správy v spojitosti s trestnou činnosťou tzv. "policajných" staníc, ktoré mala využívať Čína na uskutočňovanie operácii na území Kanady.

Čína obvinenia z nezákonnej činnosti odmieta a tvrdí, že tieto zariadenia ponúkali služby ako je napríklad obnovovanie vodičských preukazov pre čínskych občanov žijúcich v zahraničí.