Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Trudeau sľúbil indickým lídrom, že nepodporí sikhských separatistov

Na snímke sprava v pozadí kanadský premiér Justin Trudeau, jeho manželka Sophie Gregoire Trudeauová, dole synovia sprava Hadrien a Xavier a dcéra Ella-Grace v tradičných indických odevoch počas návštevy Indie v Ahmadabáde 19. februára 2018. Foto: TASR/AP

Kanada je domovom vplyvnej sikhskej komunity a indickí lídri tvrdia, že sú v nej určité okrajové skupiny, ktoré sympatizujú s otázkou nezávislého sikhského štátu Chálistan vykrojeného z územia Indie.

Naí Dillí 22. februára (TASR) - Kanadský premiér Justin Trudeau navštívil v stredu na severe Indie najposvätnejšie miesto sikhizmu, pričom vyhlásil, že jeho krajina nebude podporovať nikoho, kto sa usiluje o oživenie separatistických nálad sikhov v Indii. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kanada je domovom vplyvnej sikhskej komunity a indickí lídri tvrdia, že sú v nej určité okrajové skupiny, ktoré sympatizujú s otázkou nezávislého sikhského štátu Chálistan vykrojeného z územia Indie.

Trudeau navštívil Zlatý chrám v meste Amritsar, ktorý je najvýznamnejšou svätyňou sikhov. Neskôr sa stretol s regionálnym lídrom štátu Pandžáb Amarinderom Singhom.

"Stretnutie s premiérom na mňa urobilo veľký dojem. Predostrel som otázku Chálistanu, pretože ide o našu primárnu záležitosť," uviedol Singh s tým, že od Trudeaua dostal rozhodné ubezpečenie.

"Jeho slová sú veľkou úľavou pre nás všetkých tu v Indii. Tešíme sa z podpory jeho vlády pri riešení separatistických nálad," napísal Singh na sociálnej sieti Twitter.

Bývalá indická premiérka Indira Gándhiová v roku 1984 vyslala do Amritsaru armádu, ktorá potlačila separatistov na vrchole revolty. O niekoľko mesiacov neskôr Gándhiovú zavraždili jej sikhskí osobní strážcovia v jej dome v Dillí.

Indické médiá naznačili, že Trudeau, ktorý je na ceste po Indii spolu s manželkou a deťmi, dostal vlažné prijatie pre obavy, že by mohol zaujať voči sikhským extrémistickým skupinám vo svojej vlasti málo dôrazný postoj.