Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Trump a ďalší budú 6. septembra oficiálne obžalovaní na súde v Georgii

Na archívnej snímke z 4. apríla 2023 bývalý americký prezident Donald Trump prichádza do súdnej siene v New Yorku. Foto: TASR/AP

Trump čelí súčasne viacerým trestným stíhaniam a v budúcoročných prezidentských voľbách v USA sa plánuje uchádzať o znovuzvolenie.

Atlanta 28. augusta (TASR) - Bývalý americký prezident Donald Trump a ďalších 18 osôb 2020 bude 6. septembra na súde v Georgii oficiálne obžalovaných z pokusu zvrátiť v tomto štáte výsledky volieb z novembra 2020. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Medzi obžalovanými je Trumpov bývalý právnik a starosta New Yorku Rudy Giuliani, či niekdajší šéf kancelárie Bieleho domu Mark Meadows. V stredu 6. septembra budú na súde oficiálne obžalovaní a prednesú vyjadrenia obžalovaného.

Trumpov hovorca sa bezprostredne nevyjadril k tomu, či sa bývalý prezident mieni dostaviť na súd. Exprezident sa vo štvrtok 24. augusta prihlásil vo väznici v Atlante (v okrese Fulton v Georgii), kde ho formálne zatkli v súvislosti s obvineniami z pokusu zvrátiť výsledky volieb v Georgii. Odobrali mu odtlačky prstov a odfotili ho a po asi dvadsiatich minútach prepustili na kauciu 200.000 dolárov.

Svoje formálne zatknutie Trump vo štvrtok označil za "výsmech spravodlivosti" a trestné stíhanie v prípade zvrátenia volebných výsledkov v Georgii za "zasahovanie do volieb".

Trump čelí súčasne viacerým trestným stíhaniam a v budúcoročných prezidentských voľbách v USA sa plánuje uchádzať o znovuzvolenie.