Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Trump a Macron telefonicky hovorili o kauze Skripaľ

Americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Obaja prezidenti vyjadrili Spojenému kráľovstvu solidaritu pre útok chemickými zbraňami na civilné osoby na britskom území.

Washington 21. marca (TASR) - Obchodnopolitické otázky a kauza Skripaľ boli v stredu predmetom telefonátu prezidentov USA a Francúzska, Donalda Trumpa a Emmanuela Macrona.

Obaja štátnici si podľa komuniké Bieleho domu zverejneného vo Washingtone vymenili názory na možnosti priblíženia postoja Spojených štátov a Európy v otázkach obchodnej politiky, ako aj ohľadne postupu voči Ruskej federácii v kauze otravy niekdajšieho ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry vo veľkej Británii.

Obaja prezidenti vyjadrili Spojenému kráľovstvu solidaritu pre útok chemickými zbraňami na civilné osoby na britskom území. Trump a Macron sa zhodli na tom, že treba učiniť kroky v záujme povolania Ruska na zodpovednosť.

Macron navštívi podľa mediálnych informácií v dňoch 23.-25. apríla USA, v Bielom dome vo Washingtone ho pri tejto príležitosti prijme najvyšší americký predstaviteľ Donald Trump. Súčasťou Macronovho zámorského programu bude okrem iného aj vystúpenie v Kongrese. Naposledy francúzsky prezident navštívil Spojené štáty v osobe Francoisa Hollanda v roku 2014.