Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Trump: Ak útok na Kurdov nebude humánny, vyhladím tureckú ekonomiku

Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Trump svojím výrokom o vyhladení tureckej ekonomiky reagoval na otázku novinára, či ho neznepokojujú špekulácie, podľa ktorých má Erdogan v úmysle vyhladiť sýrskych Kurdov.

Washington 10. októbra (TASR) - Americký prezident Donald Trump uviedol v stredu v súvislosti so začatou tureckou ofenzívou voči Kurdom v severovýchodnej Sýrii, že dúfa v "racionálne" správanie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informovala o tom agentúra AFP.

Dodal, že pokiaľ táto vojenská operácia nebude vykonaná "najhumánnejším možným spôsobom", "vyhladí" tureckú ekonomiku. "Ak bude neprimeraná, zaplatí veľkú hospodársku cenu," varoval. Odmietol však definovať pojem humánny prístup. Trump svojím výrokom o vyhladení tureckej ekonomiky reagoval na otázku novinára, či ho neznepokojujú špekulácie, podľa ktorých má Erdogan v úmysle vyhladiť sýrskych Kurdov.

Americký prezident zároveň odmietol kritiku, podľa ktorej bude mať Washington v budúcnosti problémy vytvárať spojenectvá v dôsledku jeho rozhodnutia stiahnuť americké ozbrojené sily zo sýrskej hranice s Tureckom. "Spojenectvá sú ľahké," uviedol. Podľa jeho slov Kurdi pomáhali americkým jednotkám v boji proti Islamskému štátu (IS) len pre vlastné záujmy a pre "svoje územia". Zároveň tento národ bez vlastného štátu obvinil z toho, že nepomohol Amerike počas druhej svetovej vojny ani s vylodením v Normandii.

Trump podľa agentúry DPA dodal, že USA presunuli obzvlášť nebezpečných bojovníkov IS zo severovýchodnej Sýrie. Posťažoval sa, že európske krajiny odmietli prijať naspäť islamských bojovníkov, ktorí sú doteraz zadržiavaní kurdskými silami. Domnieva sa, že ak sa títo zajatci dostanú na slobodu, "budú utekať do Európy", keďže tam majú mnohí svoje domovy.

Prehľad udalostí spojených so vzťahmi medzi Tureckom a sýrskymi Kurdmi od stiahnutia amerických vojsk v tejto oblasti:



19. decembra 2018 – USA sa pripravujú na stiahnutie svojich jednotiek zo Sýrie. Prezident USA Donald Trump vyhlásil, že "nastal čas, aby v Sýrii konečne bojovali aj iní".


24. decembra 2018 — Hovorca americkej armády oznámil, že bol podpísaný rozkaz na stiahnutie amerických jednotiek zo Sýrie. Podpísal ho minister obrany James Mattis, ktorý zároveň avizoval, že odstúpi z funkcie.


28. decembra 2018 – Sýrski Kurdi požiadali vládu prezidenta Bašára Asada o ochranu pred hroziacou tureckou inváziou do Sýrie. Kurdské Ľudové obranné jednotky (YPG) požiadali Asadovu vládu o ochranu po tom, čo Trump nariadil úplné stiahnutie pozemných síl USA, ktoré v Sýrii poskytovali YPG výcvik.


14. januára 2019 — Donald Trump varoval na Twitteri Turecko, že v prípade útoku jeho armády na kurdské sily v severnej Sýrii ho Spojené štáty "ekonomicky zničia". "Takisto nechcem, aby Kurdi provokovali Turecko," napísal ďalej Trump. Navrhol vytvorenie približne 32-kilometrovej bezpečnostnej zóny. Turecko v reakcii na tieto slová vyhlásilo, že bude pokračovať v boji proti Spojenými štátmi podporovaným kurdským milíciám, ktoré považuje za teroristickú skupinu rovnako ako IS.


15. januára 2019 – Turecko zriadi v severnej Sýrii bezpečnostnú zónu, ktorú navrhoval Donald Trump. Vyhlásil to turecký prezident Erdogan. Uviedol, že mal s Trumpom "pomerne pozitívny" telefonický rozhovor, v ktorom potvrdil, že Ankara zriadi "bezpečnostnú zónu pozdĺž sýrskej hranice".


16. januára 2019 – Sýrski Kurdi odmietli návrh USA na zriadenie "bezpečnostnej zóny" pod kontrolou Turecka, ktorá by sa nachádzala na sýrskej strane pozdĺž hranice s Tureckom. Ich predstaviteľ Aldar Chalíl uviedol, že Kurdi prijmú iba rozmiestnenie síl OSN na línii medzi kurdskými bojovníkmi a tureckými vojakmi na severovýchode Sýrie, aby tak odvrátili ofenzívu, ktorou sa Turecko Kurdom vyhráža.


23. januára 2019 — Ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký náprotivok Erdogan sa na stretnutí v Moskve dohodli na užšej koordinácii svojich krokov v Sýrii.


18. februára 2019 — Predstaviteľ sýrskych Kurdov vyzval, aby sa na hranici medzi kurdskými oblasťami na severe Sýrie a Tureckom rozmiestnili medzinárodné sily, ktoré by zabránili tureckému útoku na Kurdov. Aldar Chalíl uviedol, že by to mohlo navrhnúť Francúzsko v Bezpečnostnej rade OSN. Vzorom by bola oblasť pozdĺž hraníc Libanonu s Izraelom, kde sú rozmiestnené mierové sily OSN.


10. marca 2019 — Američanmi podporované jednotky SDF vedené Kurdmi spustili útok na poslednú baštu džihádistickej organizácie IS v Sýrii.


3. mája 2019 — Súd v Ankare poslal na desať mesiacov do väzenia 11 lekárov za to, že kritizovali minuloročnú tureckú ofenzívu v kurdskej enkláve Afrín, ležiacej v severnej Sýrii.


5. augusta 2019 — Turecko vyzvalo Spojené štáty, aby prestali podporovať kurdské milície na severe Sýrie. Predstavitelia Turecka a USA rokovali v Ankare o vytvorení "bezpečnostnej zóny" v severnej časti Sýrie, ktorá by mala udržať kurdské milície (YPG) ďalej od tureckých hraníc.


6. augusta 2019 — Turecký prezident Erdogan vyhlásil, že Turecko sa pripravuje na "veľmi skorú" elimináciu hrozby kurdských milícií operujúcich v severnej Sýrii. Spojené štáty, ktoré podporujú jednotky sýrskych Kurdov, predtým varovali, že by jednostrannú operáciu Turecka v Sýrii považovali za neprijateľnú.


7. augusta 2019 — Turecko a USA sa dohodli na zriadení bezpečnostnej zóny v severnej Sýrii. Urobili tak deň po nových hrozbách Ankary, že podnikne v regióne vojenskú ofenzívu proti kurdským milíciám, podporovaným Američanmi. Spojenci z NATO sa dohodli, že "čo najskôr vybudujú v Turecku spoločné operačné stredisko, odkiaľ budú koordinovať a usmerňovať zriaďovanie bezpečnej zóny".


27. augusta 2019 - Kurdské jednotky na severovýchode Sýrie sa začali sťahovať zo stanovíšť pri tureckej hranici po tom, ako sa USA a Turecko dohodli na vytvorení nárazníkovej zóny v oblasti.


8. septembra 2019 — Spojené štáty a Turecko začali so spoločnými vojenskými hliadkami na severovýchode Sýrie, ktorých cieľom bolo zmiernenie napätia medzi Ankarou a Američanmi podporovanými kurdskými silami.


18. septembra 2019 — Až tri milióny sýrskych utečencov, nachádzajúce sa v súčasnosti na tureckom území a v Európe, by sa podľa tureckého prezidenta Erdogana mohli vrátiť do "bezpečnostnej zóny", ktorá má vzniknúť na severovýchode Sýrie.


5. októbra 2019 — Turecko uskutoční v najbližšom čase pozemnú aj vzdušnú operáciu v severovýchodnej Sýrii východne od rieky Eufrat, ktorú majú pod kontrolou prevažne Kurdi a kde Turecko a USA chcú zriadiť bezpečnostnú zónu. Oznámil to turecký prezident Erdogan.


7. októbra 2019 — Americké jednotky sa začali na severovýchode Sýrie sťahovať z oblasti pri hranici s Tureckom. Informovali o tom v pondelok kurdské milície pôsobiace na tomto území a Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). Biely dom vyhlásil, že americké sily sa stiahnu zo severovýchodnej Sýrie, aby uvoľnili cestu pre plánovanú tureckú ofenzívu.