Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Trump: Atentát v Manchestri bol barbarským útokom na našu civilizáciu

Americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Členské štáty NATO vyzval prezident USA na vynakladanie dvoch percent HDP na obranu, ako im to vyplýva z členstva v aliancii.

Brusel 25. mája (TASR) – Terorizmus je potrebné zastaviť, aby nedochádzalo k podobným útokom ako v Manchestri, vyhlásil dnes na pôde nového sídla NATO v Bruseli prezident USA Donald Trump. Po úvodných vetách vyzval na minútu ticha za obete teroristického útoku v tomto britskom meste. Trump predniesol prejav pri odhaľovaní pamätníka útokov z 11. septembra 2001.

"Bol to barbarský a krutý útok na našu civilizáciu," vyhlásil v súvislosti s udalosťou v Manchestri. Dodal, že páchatelia atentátu musia byť prenasledovaní a potrestaní a označil ich za "lúzrov".

Trump ďalej uviedol, že USA nikdy nepoľavia v odhodlaní poraziť teroristov a v snahe dosiahnuť bezpečnosť a mier. "Terorizmus musí byť zastavený, inak hrôza, ktorú sme videli v Manchestri a na mnohých iných miestach, bude stále pokračovať," konštatoval.

Tieto slová vyriekol pri fragmente z jednej z budov Svetového obchodného centra v New Yorku, ktoré sa 11. septembra 2001 stalo terčom teroristického útoku. Pamätník má symbolizovať článok 5 zakladajúcej zmluvy NATO o kolektívnej obrane, ktorý bol v roku 2001 zatiaľ jediný raz aktivovaný.

"Pamätáme si takmer 3000 nevinných ľudí, ktorí pri útoku 11. septembra zahynuli. Naši partneri vtedy zareagovali rýchlo a rozhodne a aktivovali článok 5 o kolektívnej obrane," uviedol v tejto súvislosti Trump.

V novom sídle NATO je ešte jeden pamätník. Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes prehovorila pri bloku berlínskeho múru, ktorý má pripomínať víťazstvo slobody nad útlakom.

Prezident USA podľa očakávaní vyzval členské štáty NATO vyzval na vynakladanie dvoch percent HDP na obranu, ako im to vyplýva z členstva v aliancii. Tieto prostriedky označil za nevyhnutné pre boj proti aktuálnym hrozbám, najmä terorizmu.

"Členovia aliancie musia plniť svoje záväzky. Stále neplatia toľko, koľko by mali a nie je to spravodlivé voči občanom USA," vyhlásil Trump pripomínajúc, že USA prispievajú do aliancie viac ako ostatných 27 členských štátov dokopy. V júni sa k nim pridá ďalší člen – Čierna Hora.

Trump na záver prejavu s úsmevom na perách zavtipkoval: "Nikdy som sa nepýtal, koľko nové sídlo NATO stálo, ale je veľmi pekné."

Politici majú ešte na programe spoločnú večeru a summit by sa mal skončiť približne o deviatej večer. Z Bruselu Donald Trump odletí priamo na Sicíliu, kde sa uskutoční summit G7.

Úniky informácií odsúdil; New York Times obhajuje


Za "nesmierne znepokojujúce" označil dnes americký prezident Donald Trump úniky informácií z vyšetrovania pondelňajšieho samovražedného bombového útoku v britskom Manchestri, ktoré sa objavili v amerických médiách. Trump zároveň podľa spravodajskej televízie Sky News sľúbil, že každý, kto je za únik zodpovedný, bude postavený pred spravodlivosť.

"Údajné úniky pochádzajúce zo štátnych inštitúcií sú nesmierne znepokojujúce. Požiadal som ministerstvo spravodlivosti a ďalšie príslušné inštitúcie, aby túto záležitosť náležite vyšetrili... vinník by mal byť v plnom rozsahu zákona potrestaný," uviedol Trump po príchode na summit NATO v Bruseli.

Denník New York Times (NYT), ktorý v stredu zverejnil fotografie z miesta bombového útoku v Manchestri a deň predtým aj meno páchateľa Salmana Abediho, svoj postup obhajuje a tvrdí, že "zverejnené fotografie neboli ani drastické, ani neúctivé k obetiam".

"Naším poslaním je prinášať správy a informovať našich čitateľov. Máme prísne pravidlá, ktoré platia pre informovanie o citlivých udalostiach. Spôsob, akým sme o pondelňajšom hrôzostrašnom útoku informovali, bol komplexný a zodpovedný," uvádza sa v dnes zverejnenom vyhlásení New York Times.

Fotografie zverejnené v stredu v NYT podľa expertov zachytávajú rozbušku, kovové matice a skrutky a modrý batoh britskej značky Karrimor, v ktorom mohla byť bomba uložená. Tieto snímky boli zverejnené deň po tom, ako do amerických médií uniklo meno samovražedného bombového útočníka, a to bez súhlasu britskej polície.

Samovražedný útočník, identifikovaný ako Salman Abedi, v noci na utorok odpálil v Manchestri nálož pred halou, kde sa práve skončil koncert americkej popovej speváčky Ariany Grande. Útok si vyžiadal 22 obetí na životoch vrátane detí a tínedžerov. Zranenia utrpelo ďalších 119 ľudí, z ktorých je podľa BBC 75 hospitalizovaných.