Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

D.Trump pred zložením prísahy: Budem schopný zjednotiť krajinu

Novozvolený prezident Donald Trump a jeho žena Melania prichádzajú na koncert do areálu Lincolnovho pamätníka, 19.1.2016. Foto: TASR AP

Novozvolený prezident USA Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že do Bieleho domu sa dostal preto, lebo ľudia chceli skutočnú zmenu.

Washington 20. januára (TASR) - Novozvolený prezident USA Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že do Bieleho domu sa dostal preto, lebo ľudia chceli "skutočnú zmenu". Vyslovil presvedčenie, že bude schopný krajinu zjednotiť.

Trump sa takto vyjadril po skončení uvítacieho koncertu pri Lincolnovom pamätníku vo Washingtone - deň pred svojou inauguráciou. Na podujatie zavítal so svojou rodinou a pred svojimi stúpencami vyhlásil:"Nikdy tu nebolo takéto hnutie. Je to niečo veľmi zvláštne. Mal som s tým niečo do činenia, ale vy ste s tým mali do činenia oveľa viac."

Inauguračné akcie vyvrcholia dnes napoludnie miestneho času prezidentskou prísahou, ktorú nový prezident Trump a viceprezident Pence zložia pred washingtonským Kapitolom. Trump následne vystúpi so svojím prvým prejavom v úrade amerického prezidenta.

Uctili si pamiatku padlých vojakov na Arlingtonskom národnom cintoríne


Novozvolený prezident USA Donald Trump a viceprezident Mike Pence položili vo štvrtok veniec k Hrobke neznámych na Arlingtonskom národnom cintoríne v štáte Virgínia.

Trump a Pence, obaja oblečení v čiernych kabátoch, navštívili vojenský cintorín deň pred uvedením do úradu. Prítomní boli aj členovia Trumpovej rodiny.

Hrobka neznámych je pamätník venovaný vojakom, ktorých pozostatky neboli nikdy identifikované.

Arlingtonský cintorín bol založený počas americkej občianskej vojny v 19. storočí. Na 240 hektároch je pochovaných vyše 400.000 ľudí a vyše 5000 urien s popolom zo všetkých vojen, ktoré USA od tej doby viedli. Pochovaní sú tam aj bývalý prezident USA John F. Kennedy, jeho manželka Jacqueline a dve z ich detí. Nachádza sa tam aj pomník padlým z japonského ostrova Iwódžima.

Inauguračné akcie vyvrcholia v piatok napoludnie miestneho času prezidentskou prísahou, ktorú nový prezident Trump a viceprezident Pence zložia pred washingtonským Kapitolom. Trump následne vystúpi so svojím prvým prejavom v úrade amerického prezidenta.