Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Trump chce opäť lietať na Mesiac a neskôr aj na Mars

Americký prezident Donald Trump drží figurínu kozmonauta vedľa bývalého astronauta Jacka Schmitta (vpravo) z misie Apollo 17 po tom, ako podpísal nariadenie vyslať amerických astronautov späť na Mesiac, prípadne na Mars v Bielom dome vo Washingtone 11. decembra 2017. Foto: TASR/AP

Trump podpísal nariadenie pri príležitosti 45. výročia zatiaľ posledného pilotovaného letu na Mesiac aj v prítomnosti astronauta Buzza Aldrina.

Washington 12. decembra (TASR) - Spojené štáty chcú opäť posielať astronautov na Mesiac, ktorý bude slúžiť ako základňa na neskoršie lety na Mars. Príslušné nariadenie podpísal v pondelok v Bielom dome americký prezident Donald Trump, uviedla agentúra DPA.

Americkému Národnému úradu pre letectvo a vesmír (NASA) direktíva ukladá, aby zintenzívnil svoje úsilie dosiahnuť tento ambiciózny cieľ. Časový rámec alebo rozpočet však nespomína.

Trump podpísal nariadenie pri príležitosti 45. výročia zatiaľ posledného pilotovaného letu na Mesiac aj v prítomnosti astronauta Buzza Aldrina.

"Teraz nebudeme len vztyčovať vlajky a zanechávať naše stopy, ale položíme základy pre misiu na Mars - a, možno, aj pre mnoho iných svetov," povedal Trump.

Jeho predchodca Barack Obama zrušil z finančných dôvodov plány prezidenta Georgea W. Busha na obnovenie letov astronautov na Mesiac. Obama však nastolil cieľ, aby NASA poslala astronautov na Mars v nasledujúcom desaťročí.

USA vysielali astronautov na Mesiac ako doteraz jediná krajina v rámci programu Apollo v rokoch 1969-72. Posledný let Apolla 17 sa uskutočnil 7. decembra 1972. Posádku tvorili Ronald Evans, Eugene Cernan a Harrison Schmitt, ktorý sa v pondelok ako jej jediný žijúci člen tiež zúčastnil na akte podpísania prezidentského nariadenia.