Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Trump hrozí odstúpením od NAFTA, ak Mexiko nezmení tieto veci

Na archívnej snímke Donald Trump. Foto: TASR/AP

Prezident USA zopakoval tiež svoju výzvu na výstavbu múru pozdĺž južnej hranice Spojených štátov.

Washington 2. apríla (TASR) - Americký prezident Donald Trump pohrozil, že USA odstúpia od Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA), ak Mexiko nesplní ich požiadavku na pomoc v boji proti pašovaniu drog a nelegálnej migrácii na spoločnej hranici, informovala agentúra DPA.

"Ak nám nepomôžu na hranici, je to veľmi smutná záležitosť medzi našimi dvoma krajinami," povedal Trump v nedeľu novinárom pred episkopálnym kostolom v Palm Beach na Floride, kde sa spolu so svojou manželkou Melániou zúčastnil na veľkonočnej bohoslužbe.

Trump, ktorý si minulý rok vynútil rozhovory s Mexikom a Kanadou o aktualizácii dohody NAFTA z roku 1994, vo svojom tweete v nedeľu napísal, že Kongres by mal "teraz schvaľovať prísne zákony na obmedzenie prisťahovalectva".

Zopakoval tiež svoju výzvu na výstavbu múru pozdĺž južnej hranice Spojených štátov. V tweete citoval správy o migrantoch zo Strednej Ameriky prechádzajúcich cez Mexiko, aby sa dostali do USA. "Musia stopnúť prúdy ľudí a drog, ináč ja stopnem ich dojnú kravu, ktorou je NAFTA," napísal Trump.