Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump i Clintonová zrušili po streľbe v Dallase predvolebné mítingy

Na snímke Donald Trump a Hillary Clintonová. Foto: TASR/AP

Pri streľbe v Dallase zahynuli piati policajti.

Washington 9. júla (TASR) - Americkí prezidentskí kandidáti Hillary Clintonová a Donald Trump zrušili v piatok svoje predvolebné mítingy v reakcii na streľbu počas protestu v Dallase, pri ktorej zahynuli piati policajti a ďalší siedmi utrpeli zranenia. Informovala o tom agentúra DPA.

Trump nazval incident "útokom na našu krajinu". Podľa neho treba urobiť viac na nastolenie poriadku a navrátenia "dôvery našich ľudí v bezpečnosť v ich domovoch a na ulici".

"Rasové pnutie sa zhoršilo. Toto nie je ten americký sen, ktorý chceme pre naše deti," vyhlásil Trump po tom, čo zrušil míting v Miami.

Clintonová zase odložila predvolebnú akciu v Scrantone v Pensylvánii. Namiesto toho sa objavila na zjazde Africkej metodistickej episkopálnej cirkvi vo Filadelfii. Podľa nej "nie je s našou krajinou niečo v poriadku" a odsúdila "priveľa násilia, priveľa nenávisti a priveľa nezmyselného zabíjania".

"Smútim za policajtmi zastrelenými počas vykonávania svojej svätej povinnosti chrániť pokojných demonštrantov, smútim s ich rodinami a všetkými, ktorí (s obeťami) slúžili," napísala na Twitteri.

Neskôr vyhlásila pre CNN, že v prípade zvolenia sa bude snažiť o prijatie federálnych pravidiel pre používanie sily zo strany polície a o nastolenie komunikácie medzi políciou a príslušníkmi rôznych komunít.

"Musíme začať načúvať legitímnemu volaniu, ktoré prichádza od našich afroamerických spoluobčanov," povedala Clintonová.

Muž podozrivý zo streľby počas vyjednávania vyhlásil, že ho rozhnevali nedávne prípady zastrelenia černochov americkými policajtmi. Podľa vlastných slov chcel zabiť belochov, predovšetkým bielych policajtov.