Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Trump mladší súhlasí s výpoveďou pred senátnou komisiou

Na archívnej snímke Donald Trump ml. Foto: TASR/AP

Jeho súhlasom bol odvrátený hroziaci spor medzi Kongresom a Bielym domom po tom, čo Donalda Jr. minulý týždeň na vypočúvanie predvolal republikánmi vedený vyšetrovací výbor.

Washington 15. mája (TASR) - Syn amerického prezidenta Donald Trump Jr. súhlasí, že bude vypovedať pred vyšetrovacou komisiou amerického Senátu, ktorá sa zaoberá údajným zasahovaním Ruska do prezidentských volieb v USA v roku 2016.

Jeho súhlasom bol odvrátený hroziaci spor medzi Kongresom a Bielym domom po tom, čo Donalda Jr. minulý týždeň na vypočúvanie predvolal republikánmi vedený vyšetrovací výbor. Podľa správ amerických médií Trumpov syn spočiatku súhlasil, že bude svedčiť za zatvorenými dverami, neskôr si to však z nejasných dôvodov rozmyslel.

Prezident Trump sa podľa agentúry AFP bráni spolupráci s Kongresom vo veci vyšetrovania podozrení, že Rusko ovplyvňovalo priebeh prezidentských volieb v USA. Poukazuje na to, že osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller nenašiel dôkazy o tom, že by sa súčasný prezident alebo jeho spolupracovníci boli "spolčili" s Ruskom alebo že by s ním boli "koordinovali" svoju činnosť s cieľom zasahovať do kampane pred prezidentskými voľbami v Spojených štátoch.

Senátna komisia už Trumpa mladšieho raz vypočúvala. Predpokladá sa, že teraz jej pôjde o objasnenie toho, čo vedel o kontaktoch medzi volebným štábom svojho otca a Rusmi.

Niektorí demokrati majú podozrenie, že Donald Trump Jr. klamal o tom, čo on i jeho otec vedel o stretnutí s ruskou právničkou, ktoré sa konalo v júni roku 2016 v Trump Tower v New Yorku a na ktorom údajne zaznela ponuka dodať kompromitujúce materiály o Trumpovej rivalke z tábora demokratov Hillary Clintonovej.

V snahe dokončiť svoju vlastnú správu o zasahovaní Ruska do amerických volieb predseda senátnej komisie pre tajné služby Richard Burr riskoval hnev Bieleho domu a Republikánskej strany, keď na vypočúvanie predvolal aj Donalda Trumpa Jr.

Podľa viacerých médií prezidentov syn súhlasil, že bude svedčiť začiatkom alebo v polovici júna, a to za zatvorenými dverami a s presne vytýčeným časom a jasne stanovenými otázkami, na ktoré bude odpovedať.