Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Trump na Twitteri napísal, že sa snaží stať priateľom Kim Čong-una

Na kombosnímke zľava Kim Čong-un a Donald Trump. Foto: TASR

Napísal to deň po tom, čo ho Severná Kórea (KĽDR) označila za starého blázna.

Danang 12. novembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump uviedol v nedeľu na Twitteri, že sa veľmi snaží stať priateľom severokórejského vodcu Kim Čong-una. Napísal to deň po tom, čo ho Severná Kórea (KĽDR) označila za "starého blázna".

Trump zverejnil sériu tvítov v nedeľu skoro ráno, keď bol ešte vo Vietname v rámci svojej 11-dňovej cesty po Ázii.

"Prečo ma Kim Čong-un uráža slovom 'starý', keď ja som o ňom NIKDY nepovedal, že je 'malý a tučný'?" uviedol Trump v tvíte. "A tak veľmi sa snažím byť jeho priateľom - ale možno sa to jedného dňa stane!" dodal americký prezident, ktorého citovala agentúra DPA.

Juhokórejská tlačová agentúra Jónhap informovala, že Pchjongjang v sobotu kritizoval Trumpovu cestu po Ázii, lebo sa tam "pokúša démonizovať Severnú Kóreu, izolovať ju od medzinárodného spoločenstva a oslabiť jej vládu". Vo vyhlásení Pchjongjangu sa tiež uvádzalo, že "nerozumné výroky starého blázna, akým je Trump, nás nikdy nezastrašia, ani nezastavia náš pokrok".

Počas cesty po Ázii sa šéf Bieleho domu rozprával so svetovými lídrami o bezpečnosti, keďže Severná Kórea podnikla nedávno v regióne sériu skúšok balistických striel a jadrových zbraní.

Trump v nedeľu vyhlásil, že chce vyriešiť problém so "Severnou Kóreou, Sýriou, Ukrajinou a terorizmom" a želá si, aby mu s tým pomohlo Rusko.

V stredajšom prejave v juhokórejskom parlamente v Soule americký prezident povedal, že USA sa nesnažia o konfrontáciu s KĽDR. Takisto zmiernil nepriateľskú rétoriku a už nespomenul "oheň a zúrivosť", ktorými sa predtým vyhrážal Severnej Kórei, ani "malého raketového mužíka", čo je Trumpova prezýva pre Kim Čong-una.