Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Trump navrhuje, aby na mexickom múre boli inštalované solárne panely

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tie by podľa neho generovali lacnú energiu a pomohli by splatiť náklady na výstavbu tohto sporného múru.

Cedar Rapids 23. júna (TASR) - Americký prezident Donald Trump navrhol, aby na plánovanom bezpečnostnom múre medzi USA a Mexikom boli inštalované solárne panely. Tie by podľa neho generovali lacnú energiu a pomohli by splatiť náklady na výstavbu tohto sporného múru, uviedla spravodajská stanica BBC.

Trump prišiel s návrhom na štvrtkovom mítingu v meste Cedar Rapids, štát Iowa, kde svojim stúpencom ďalej povedal, že predmetný nápad je jeho vlastný, hoci solárne panely už boli zahrnuté v predtým predložených projektoch múru. "Solárny múr, panely. Nádhera. Celkom dobrá predstava, nie? Môj nápad," vyhlásil.

Na výzvu ministerstva pre vnútornú bezpečnosť ohľadom vypracovania projektov na výstavbu múru zareagovalo viac než 200 spoločností. Medzi nimi je aj istá firma z Las Vegas, v ktorej návrhu oceľovo-betónovej konštrukcie figurujú i solárne panely. Zmienený rezort uviedol, že do užšieho výberu sa dostalo 20 spoločností.

Trump výstavbu múru na americko-mexických hraniciach prisľúbil počas svojej vlaňajšej predvolebnej kampane. Jeho účelom má byť zamedzenie ilegálnej imigrácii a pašovaniu drog do USA. Trump zároveň trvá na tom, aby náklady znášalo Mexiko, tamojší prezident Enrique Peňa Nieto však túto alternatívu odmieta.