Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Trump nepodporí komuniké G7, Trudeauove slová vyhlásil za nepravdivé

Hore zľava predseda Európskej rady Donald Tusk, britská premiérka Theresa Mayová, nemecká kancelárka Angela Merkelová, americký prezident Donald Trump, kanadský premiér Justin Trudeau, francúzsky prezident Emmanuel Macron, japonský premiér Šinzó Abe, taliansky premiér Giuseppe Conte v rámci summitu G7 v Charlevoixe. Foto: TASR/AP

Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že všetkých sedem štátov G7 podpísalo na záver samitu spoločné komuniké. Vzápätí však dodal, že jeho krajina bude pokračovať v odvetných opatreniach.

Québec 10. júna (TASR) - Americký prezident Donald Trump uviedol, že nepodporí záverečné komuniké zo samitu krajín G7 a že sa bude snažiť o zavedenie ciel na autá, čo môže signalizovať zhoršenie vzťahov v rodiacej sa obchodnej vojne, napísala v nedeľu agentúra DPA.

"Na základe nepravdivých vyhlásení Justina Trudeaua na jeho tlačovej konferencii a na základe skutočnosti, že Kanada zaťažuje amerických poľnohospodárov, robotníkov a spoločnosti obrovskými clami, som inštruoval našich republikánov, aby nepodporili komuniké vzhľadom na clá na automobily zaplavujúce americký trh,"
napísal Trump na Twitteri.

Kanadský premiér Justin Trudeau predtým oznámil, že všetkých sedem štátov G7 podpísalo na záver samitu spoločné komuniké. Vzápätí však dodal, že jeho krajina bude pokračovať v odvetných opatreniach voči nedávno zavedeným americkým clám na export ocele a hliníka z krajín spojencov. Povedal, že nové clá sú pre Kanadu "urážlivé" a že "Kanaďania sú síce zdvorilí a rozumní, ale nenechajú si rozkazovať".

"Kanadský premiér Justin Trudeau sa počas našich stretnutí na samite G7 správal tak mierne a pokorne, no len čo som odišiel, zvolal tlačovú konferenciu na ktorej vyhlásil, že americké clá sú svojím spôsobom urážlivé a on sa nenechá komandovať"
, napísal v tweete Trump, označiac správanie kanadského premiéra za nečestné a slabošské. "Naše clá sú reakciou na ich 270-percentné clá na mliečne výrobky," uviedol Trump.