Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Trump: Ničenie konfederačných pamätníkov je snahou zmeniť dejiny

Donald Trump, archívne foto. Foto: TASR/AP

Šéf Bieleho domu to vyhlásil v čase, keď v krajine narastá tlak na odstránenie týchto symbolov otrokárstva.

Washington 16. augusta (TASR) - Likvidácia konfederačných pamätníkov je podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa snahou "zmeniť dejiny". Šéf Bieleho domu to vyhlásil v čase, keď v krajine narastá tlak na odstránenie týchto symbolov otrokárstva, uviedla dnes spravodajská stanica CNN.

"Takže tento týždeň to bol Robert E. Lee. Počul som, že dolu má ísť aj Stonewall Jackson. Bude ďalším George Washington alebo Thomas Jefferson? Obaja boli totiž majiteľmi otrokov. Snažíte sa zmeniť dejiny, zmeniť kultúru. Musíte sa spýtať samých seba - kedy sa to skončí?" spýtal sa Trump.

Prezident sa však vyhol vyjadreniu, či podporuje zachovanie alebo odstránenie sochy konfederačného generála Leeho. Uviedol, že podobné rozhodnutia by mali byť ponechané na "lokálne komunity, prípadne na federálnu vládu v závislosti od konkrétneho miesta".

Trump zároveň obraňoval účastníkov minulotýždňovej manifestácie s názvom "Zjednoťme pravicu" v meste Charlottesville, kde belošský rasista automobilom vrazil do protidemonštrantov, pričom zabil jednu ženu a približne 15 ďalším osobám spôsobil rozličné zranenia.

"Odsúdil som neonacistov, odsúdil som mnohé iné skupiny, avšak nie všetci účastníci tamojšej manifestácie boli neonacisti, nie všetci boli bieli rasisti, ani náhodou. Tí ľudia tam boli preto, že chceli dať najavo svoj nesúhlas so strhnutím sochy generála Roberta E. Leeho," zakončil.