Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Trump obvinil z neúspechu pri rušení Obamacare demokratov

Na snímke uprostred americký prezident Donald Trump, americký viceprezident Mike Pence (vpravo) a americký minister zdravotníctva Tom Price 24. marca 2017 vo Washingtone. Donald Trump požiadal o stiahnutie návrhu na zrušenie Obamacare z programu hlasovania Snemovne reprezentantov. Foto: TASR/AP

Zrušiť a nahradiť Obamov zákon z roku 2010 známy ako Obamacare bol jedným z hlavných sľubov Trumpa a ďalších republikánov počas vlaňajších volieb.

Washington 25. marca (TASR) - Americký prezident Donald Trump sa domnieva, že zdravotná reforma z éry jeho predchodcu v úrade Baracka Obamu čoskoro zlyhá, čo demokratov konečne donúti k spolupráci.

Trump v prvotnej reakcii na piatkové zrušenie hlasovania v Snemovni reprezentantov o návrhu zákona, ktorý mal tzv. Obamacare nahradiť, zároveň z tohto neúspechu obvinil práve demokratov.

Následne však povedal, že je ochotný začať v tejto veci s nimi znova rokovať, ak budú chcieť pracovať na spoločnom návrhu. Trump zároveň vyjadril domnienku, že Obamacare čoskoro zlyhá.

Americký prezident ďalej uviedol, že so zákonodarcami z vlastnej Republikánskej strany má aj naďalej dobrý vzťah a nechystá sa o nich hovoriť v zlom. Povedal však tiež to, že odmietnutie návrhu zákona z ich strany ho trocha prekvapilo.

Predseda Snemovne reprezentantov Paul Ryan stiahol v piatok príslušný návrh z rokovania bez toho, aby členovia dolnej komory Kongresu pristúpili k hlasovaniu, keďže nemal dostatočnú podporu ani v radoch Trumpovej vlastnej Republikánskej strany.

Republikánom sa podľa Ryana nepodarilo totiž ani v piatok dospieť ku konsenzu a v prospech daného návrhu by tak bolo "primálo" hlasov. O stiahnutie návrhu zákona údajne požiadal samotný Trump.

Zrušiť a nahradiť Obamov zákon z roku 2010 známy ako Obamacare bol jedným z hlavných sľubov Trumpa a ďalších republikánov počas vlaňajších volieb. Predložený návrh však nemal dostatočnú podporu i napriek tomu, že Trump zaň intenzívne loboval. Prezident údajne tento týždeň prehováral republikánov a vyhrážal sa im politickými následkami, ak nebudú hlasovať za navrhované zmeny.

Návrh predpokladal zrušenie podstatnej časti Obamacare, teda federálneho Zákona o ochrane pacientov a dostupnej zdravotnej starostlivosti, ktorý upravuje prístup k zdravotnému poisteniu a je kľúčovou súčasťou systému zdravotnej starostlivosti v USA.

Snemovňa zrušila hlasovanie o nahradení Obamovej zdravotnej reformy

Dolná komora amerického Kongresu opäť nehlasovala o zákone, ktorý má zrušiť zdravotnú reformu z éry predošlého prezidenta Baracka Obamu a nahradiť ju novým systémom, aký presadzuje terajší šéf Bieleho domu Donald Trump.

"S Obamacare budeme žiť ešte aj v dohľadnej budúcnosti," priznal so sklamaním republikán Ryan.

Vodkyňa opozície v Snemovni reprezentantov, demokratka Nancy Pelosiová, dnešný vývoj naopak privítala ako "veľký deň pre americký ľud".