Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Trump očakáva, že sa s Kim Čong-unom stretne začiatkom budúceho roka

Americký prezident Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Severokórejské ministerstvo zahraničných vecí minulý týždeň varovalo, že Pchjongjang bude vážne uvažovať o obnovení jadrového zbrojeného programu, ak Spojené štáty nezrušia sankcie voči KĽDR.

Washington 8. novembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump vyjadril v stredu očakávanie, že sa opäť stretne so severokórejským vodcom Kim Čong-unom začiatkom budúceho roka.

Taktiež uviedol, že schôdzka ministra zahraničných vecí USA Mikea Pompea s predstaviteľmi Severnej Kórey, ktorá sa mala konať tento týždeň, sa preloží na iný termín.

Pompeo mal vo štvrtok v New Yorku rokovať s popredným predstaviteľom Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) Kim Jong-čcholom, pripomína agentúra Reuters s tým, že s ním mal prediskutovať denuklearizáciu a možný druhý summit Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

Trump bez ďalších podrobností povedal, že zmena nastala v dôsledku uskutočňovaných ciest. "Urobíme to... v iný deň," uviedol. Konštatoval, že so Severnou Kóreu sa to vyvíja dobre. "Vôbec sa neponáhľame," povedal.

Vyjadril tiež očakávanie, že dôjde k jeho druhému summitu s Kimom. "Povedal by som, že niekedy budúci rok. Niekedy začiatkom budúceho roka," dodal s tým, že by rád zrušil sankcie voči KĽDR, ale tá "musí tiež kladne reagovať".

Juhokórejská ministerka zahraničných vecí Kang Kjong-wha vo štvrtok uviedla, že stretnutie Pompea a Kim Jong-čchola bolo odložené na žiadosť KĽDR.

Posunutie plánovaného stretnutia v stredu nečakane oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí. Hovorkyňa tohto rezortu Heather Nauertová vtedy bez ďalších podrobností uviedla, že schôdzka s predstaviteľom KĽDR sa uskutoční vtedy, keď to obom stranám "umožnia ich príslušné plány".

Napriek neočakávanému oznámeniu o posune stretnutia USA dohady o akejkoľvek roztržke s Pchjongjangom popreli. Hovorca vyslanca USA pre Severnú Kóreu Stephena Bieguna uviedol, že ide výlučne o problém s rozvrhom, resp. načasovaním pracovných povinností.

Severokórejské ministerstvo zahraničných vecí minulý týždeň varovalo, že Pchjongjang bude "vážne" uvažovať o obnovení jadrového zbrojeného programu, ak Spojené štáty nezrušia sankcie voči KĽDR.

Pompeo však zareagoval, že zmiernenie ekonomických sankcií voči Pchjongjangu nepríde, pokiaľ "nedosiahneme svoj konečný cieľ".