Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Trump ocenil zvýšenie výdavkov členských štátov NATO

Americký prezident Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Bývalý nórsky premiér Stoltenberg stojí za Trumpom, čo sa týka cieľov vynakladania prostriedkov na obranu a ocenil jeho otvorený prístup k donucovaniu členských štátov k plateniu.

Washington 3. apríla (TASR) - Americký prezident Donald Trump v utorok vyhlásil, že je spokojný s tým, ako sa od jeho nástupu do Bieleho domu "raketovo" zvýšili výdavky spojencov z NATO na obranu.

Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

"Nastal ohromný posun, ktorý robí Severoatlantickú alianciu silnejšou," vyhlásil Trump pred novinármi vo Washingtone, kde privítal generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga na oslavách 70. výročia založenia tejto organizácie.

Trump dlhodobo vyjadruje skepsu ohľadom NATO, obviňujúc západných spojencov z toho, že sú "príživníci", ktorí si neplnia svoju povinnosť prispievať na armádu v rámci NATO.

Trumpova administratíva je najviac nahnevaná na Nemecko, najväčšiu ekonomiku Európy, ktoré nespĺňa záväzky členských krajín NATO dohodnuté v roku 2014 vynakladať dve percentá svojho HDP na obranu.

Bývalý nórsky premiér Stoltenberg stojí za Trumpom, čo sa týka cieľov vynakladania prostriedkov na obranu a ocenil jeho otvorený prístup k donucovaniu členských štátov k plateniu.

Medzi rokom 2016 a koncom nasledujúceho roka zvýšilo 28 členských krajín Severoatlantickej aliancie výdavky na obranu v rámci NATO celkovo o 100 miliárd dolárov, uviedol skoršie v tomto roku Stoltenberg.

Trump povedal, že sa usiluje tiež o lepšie vzťahy s Ruskom, ktoré táto západná aliancia považuje za primárnu hrozbu.

Jeho výroky prichádzajú približne týždeň po tom, ako špeciálny vyšetrovateľ Robert Mueller odovzdal ministrovi spravodlivosti správu, ktorá nepotvrdila zasahovanie Ruska do amerických prezidentských volieb v roku 2016.