Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Trump odíde zo samitu G7 predčasne, vyhne sa podstatným rozhovorom

Hore zľava predseda Európskej rady Donald Tusk, britská premiérka Theresa Mayová, nemecká kancelárka Angela Merkelová, americký prezident Donald Trump, kanadský premiér Justin Trudeau, francúzsky prezident Emmanuel Macron, japonský premiér Šinzó Abe, taliansky premiér Giuseppe Conte v rámci summitu G7 8. júna 2018 v Charlevoixe. Foto: TASR/AP

Trump plánuje opustiť samit o štyri hodiny skôr, než bolo oficiálne naplánované, a to so zámerom prepraviť sa na samit s Kim Čong-unom.

La Malbaie 9. júna (TASR) - Americký prezident Donald Trump odíde v sobotu zo samitu skupiny G7, ktorý sa koná v kanadskom Québecu, ešte predtým, ako účastníci budú rokovať o klimatických zmenách a stave oceánov. Podľa agentúry Reuters sa tak lídri G7 nebudú môcť dopracovať k jednotnému stanovisku.

Najvyšší predstavitelia tohto zoskupenia siedmich najbohatších krajín sveta - Británie, Francúzska, Japonska, Kanady, Nemecka, Talianska a USA - sú momentálne názorovo rozdelení ohľadom otázok environmentálnych opatrení a obchodných vzťahov. Na dvojdňovom samite v meste La Malbaie je zastúpená aj EÚ.

Atmosféru na stretnutí komplikuje rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa uvaliť colné tarify na dovoz ocele a hliníka z Kanady, Európskej únie a Mexika. Dané opatrenie je súčasťou jeho agendy "Amerika na prvom mieste". Niektoré krajiny už podnikli odvetné kroky a uvalili vlastné clá na import tovaru z USA.

Trump plánuje opustiť samit o štyri hodiny skôr, než bolo oficiálne naplánované, a to so zámerom prepraviť sa do Singapuru, kde ho v utorok čaká samit s vodcom KĽDR Kim Čong-unom. Vyhne sa tak i tlačovej konferencii, kde sa predpokladá kritika jeho piatkového návrhu, aby bolo Rusko znovu prijaté do tejto skupiny.

Ruská federácia bola vylúčená zo vtedajšieho elitného zoskupenia G8 v roku 2014 pre svoju anexiu Krymského polostrova od Ukrajiny. Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že podľa konsenzu členských krajín G7 Rusko nespĺňa podmienky pre opätovné prijatie. Tento návrh odmieta i samotná Moskva.