Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Trump odkázal Európanom: Zarábajte ďalej na obchodoch s Iránom

Americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Washington 23. októbra (TASR) - Americký prezident Donald Trump chce síce zostriť kurz voči Iránu, kľúčovým spojencom však necháva voľné ruky. Európskym partnerom, ako sú Nemecko a Francúzsko, podľa vlastných slov odkázal, aby naďalej pokojne obchodovali s touto krajinou, pokým USA budú riešiť svoje problémy s iránskou jadrovou dohodou.

Trump v rozhovore pre televíziu Fox News, ktorý odvysielali v nedeľu, vyzdvihol francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú ako priateľov. Súčasne však poukázal na obchody, ktoré Nemecko a Francúzsko robia s Iránom, odkedy boli zrušené medzinárodné sankcie voči islamskej republike.

"Sú to moji priatelia, naozaj. Dobre s nimi všetkými vychádzam, či už to je Emmanuel, alebo Angela," vyhlásil Trump. "Hovorím im, len pokračujte v zarábaní. Nemajte starosti. V tomto vás nepotrebujeme."

Trump ďalej povedal, že "miliardy dolárov" zo zmlúv s Iránom "týmto krajinám trocha sťažujú" situáciu, pokiaľ ide o tvrdší postup voči Teheránu. "Urobili by to, keby som bol skutočne neústupčivý? Myslím si, že urobili, no ja som im povedal, len si ďalej zarábajte, my vás v tomto nepotrebujeme."

Šéf Bieleho domu dohodu svetových veľmocí s Teheránom o iránskom jadrovom programe opakovane kritizoval ako "najhoršiu dohodu všetkých čias". Tento mesiac odmietol potvrdiť, že ju Irán dodržiava, neodstúpil však od nej. Namiesto toho vyhlásil, že táto dohoda nie je v záujme Spojených štátov, a postúpil ďalšie rozhodnutia v tejto veci Kongresu.

Európski signatári zdôraznili, že Irán svoje záväzky z dohody dodržiava, pričom firmy vyjadrili obavy z možných dôsledkov stroskotania tohto dohovoru na obchodné aktivity v krajine.