Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Trump odstrčil lídra Čiernej Hory pri pózovaní pre fotografiu

Americký prezident Donald Trump (vľavo), generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a nemecká kancelárka Angela Merkelová počas prehliadky sídla NATO na summite NATO v Bruseli 25. mája 2017. Foto: TASR/AP

Trumpovo správanie vyvolalo pobúrenie na Balkáne a pozornosť na sociálny sieťach - ale mužovi, ktorého odstrčil nabok, to nepokazilo náladu.

Brusel 26. mája (TASR) - Prezident USA Donald Trump na štvrtkovom summite NATO v Bruseli odstrčil rukou čiernohorského premiéra Duška Markoviča a pretlačil sa pred neho, aby sa dostal do čela skupiny lídrov aliancie, keď kráčali v priestoroch jej nového sídla a pripravovali sa na skupinovú fotografiu. Trumpovo správanie vyvolalo pobúrenie na Balkáne a pozornosť na sociálny sieťach - ale mužovi, ktorého odstrčil nabok, to nepokazilo náladu.

Trump na summite v Bruseli položil pravú ruku na pravé rameno čiernohorského premiéra Markoviča a predral sa pred neho. Keď pózovali pre spoločnú fotografiu, Trump stál vedľa Markoviča a rozprával sa s litovskou prezidentskou Daliou Grybauskaite.

Video z incidentu sa šírilo na sociálnych sieťach v mnohých jazykoch.




"Zdalo sa, akoby Trump nechcel, aby ho niekto na summite zatienil," napísali čiernohorské noviny Vijesti. Ďalšie balkánske webové stránky priniesli titulky "Amerika na prvom mieste" a "Vieš, kam ideš?"

Samotný Markovič však nad týmto znevážením iba mávol rukou.

"Ani som si to nevšimol. Práve som si prezeral reakcie na to v sociálnych médiách. Bola to jednoducho neškodná situácia," povedal premiér novinárom po summite.

Namiesto toho, aby sa Markovič urazil, využil príležitosť a poďakoval sa Trumpovi za podporu členstva Čiernej Hory v NATO. Malá bývalá republika Juhoslávie sa má stať 29. členom NATO už na budúci mesiac.

Ako Markovič ďalej povedal, v každom prípade "je prirodzené, že prezident Spojených štátov je v prednom rade".

Donalda Trumpa čaká počas summitu G7 na Sicílii špeciálna zmrzlina



Americký prezident Donald Trump sa môže tešiť na dnešný summit lídrov skupiny G7 v talianskom meste Taormina na Sicílii. Majiteľ miestnej zmrzlinárne Giuseppe Perdichizzi totiž pri tejto príležitosti pripravil špeciálny zmrzlinový pohár s názvom "Coppa Trump".

Pohár sa skladá z troch farebných zmrzlinových príchutí symbolizujúcich americkú vlajku: jahodovej červenej, mandľovej bielej a čučoriedkovej modrej. Trio zdobia krémová poleva, americké vlajočky a žlté cukrové nite, charakteristický symbol vlasov prezidenta Trumpa. Zmrzlinu dopĺňa sladkosť v tvare plameňa na americkej soche slobody.

"Esteticky je veľmi americký, ale pokiaľ ide o chuť, je veľmi sicílsky, chute sú výborne vyvážené," povedal pre agentúru DPA majiteľ zmrzlinárne a otvorený fanúšik šéfa Bieleho domu Perdichizzi, ktorý je zároveň právnikom pracujúcim na súdnych procesoch s mafiou.

Perdichizziho cukráreň pripravila do dnešného menu aj špeciálny "G7 koktail" so zázvorom a menší zmrzlinový pohár venovaný predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi.