Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Trump oslavuje 72. narodeniny, druhé od nástupu do úradu prezidenta

Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Svoje narodeniny šéf Bieleho domu slávil už aj v predstihu v pondelok v Singapure, kde sa v utorok uskutočnilo jeho prelomové stretnutie so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

Washington 14. júna (TASR) - Donald Trump, 45. prezident Spojených štátov amerických, oslavuje vo štvrtok 72. narodeniny. Ako pripomenula agentúra AP, ide o druhé Trumpove narodeniny od nástupu do funkcie.

Trumpova poradkyňa a zároveň jeho najstaršia dcéra Ivanka venovala svojmu otcovi narodeninový tvít, v ktorom mu popriala ten najlepší rok, aký doteraz mal.




Narodeniny šéfa Bieleho domu na sociálnych sieťach prezentoval aj jeho najstarší potomok Donald Trump mladší. Na instagrame zverejnil fotku svojho otca s textom "Trumpove najlepšie narodeniny", pričom spomenul hospodárstvo, Severnú Kóreu, svetový šampionát vo futbale a mieru nezamestnanosti.

Svoje narodeniny šéf Bieleho domu slávil už aj v predstihu v pondelok v Singapure, kde sa v utorok uskutočnilo jeho prelomové stretnutie so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

Americký podnikateľ, realitný investor a televízna osobnosť Donald Trump kandidoval na post prezidenta USA v roku 2016 za Republikánsku stranu. Je predsedom a generálnym riaditeľom spoločnosti Trump Organization a tiež zakladateľom firmy Trump Entertainment Resorts, podnikajúcej v oblasti kasín a siete hotelov po celom svete.

Republikán Trump, ktorý sa preslávil heslom "Urobme Ameriku opäť veľkou", bol politickým nováčikom, ktorý nikdy nezastával nijakú politickú funkciu.

Donald John Trump sa narodil 14. júna 1946 v newyorskej štvrti Queens ako štvrté z piatich detí. Ako 13-ročného ho poslali do vojenskej školy, ktorá mala usmerniť jeho neutíchajúcu energiu. Popri získavaní akademického vzdelania zbieral i úspechy v športe: hral v univerzitnom futbalovom aj basketbalovom tíme. Neskôr študoval na Fordhamskej univerzite a odtiaľ prešiel na Whartonovu školu pri Pensylvánskej univerzite, kde študoval ekonómiu. Po promócii v roku 1968 nastúpil do otcovej firmy obchodujúcej s nehnuteľnosťami. V roku 1974 sa stal jej riaditeľom a pomenoval ju Trump Organization.

Následne investoval do hotelov, kasín a luxusných bytov. Jeho majetok dosiahol miliardovú hodnotu vďaka rozličným podnikateľským aktivitám, ktoré zahŕňali napríklad súťaže krásy (Miss Universe), úspešnú televíznu realitnú šou Apprentice či autorstvo viacerých predávaných kníh, v ktorých radí, ako dosiahnuť úspech v živote a podnikaní. Má tiež vlastnú značku luxusného nábytku i oblečenia. Jeho podnikateľské projekty však neboli vždy bezproblémové - má za sebou štyri bankroty, ale vždy sa mu podarilo podnikanie reštrukturalizovať.

V rokoch 1977-91 bol Donald Trump ženatý s českou emigrantkou Ivanou Zelníčkovou, s ktorou má synov Donalda (1977) a Erica (1984) a dcéru Ivanku (1981). Jeho druhou manželkou bola v rokoch 1993–99 Marla Maplesová - z tohto manželstva sa narodila dcéra Tiffany (1993). Od roku 2005 je Trump ženatý s Melaniou Knaussovou, s ktorou má syna Barrona (2006).