Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Trump označil hnutie Hizballáh za veľmi šikovné, Biden to odsúdil

Bývalý prezident USA Donald Trump. Foto: TASR/AP

D. Trump na predvolebnom podujatí v americkom štáte Florida obvinil Bidenovu administratívu z financovania masívneho útoku Hamasu na Izrael, ako dôsledok dohody o výmene väzňov s Iránom.

Washington 12. októbra (TASR) - Americký prezident Joe Biden vo štvrtok odsúdil vyjadrenia svojho predchodcu Donalda Trumpa, ktorý označil libanonské militantné hnutie Hizballáh za "veľmi šikovné". TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Trump na predvolebnom podujatí v americkom štáte Florida obvinil Bidenovu administratívu z financovania masívneho útoku Hamasu na Izrael, ako dôsledok dohody o výmene väzňov s Iránom.

"Viete, Hizballáh je veľmi šikovný. Sú veľmi šikovní," povedal Trump, ktorý sa opätovne uchádza o nomináciu Republikánskej strany v prezidentských voľbách. Reagoval tak na obavy z útoku Hizballáhu na Izrael zo severu.

Trump v nedeľu odsúdil útoky Hamasu a potvrdil právo Izraela na sebaobranu. Izraelského ministra obrany Joava Gallanta však označil za "hlupáka", napísala agentúra Reuters.

Biden na sociálnej sieti napísal, že podpora Spojených štátov pre Izrael je "rozhodná a neochvejná". "A nikdy nie je správny čas chváliť teroristov, ktorí sa ich snažia zistiť," dodal.

Hovorca Bieleho domu Andrew Bates označil Trumpove vyjadrenia za "nebezpečné a nezmyselné".

Izraelský minister pre komunikáciu Šlomo Kari na Trumpa reagoval slovami, že sa mu očividne nedá dôverovať. "Je hanebné, že takýto človek, bývalý prezident Spojených štátov, napomáha propagande a šíri vyjadrenia, ktoré poškodzujú ducha bojovníkov IDF (izraelských obranných síl) a ducha izraelských obyvateľov," povedal. Izrael podľa jeho slov nepotrebuje riešiť Trumpa, ani nezmysly, ktoré hovorí.

Rozsiahly útok hnutia Hamas z pásma Gazy si v Izraeli vyžiadal najmenej 1200 obetí. Palestínske úrady z Gazy hlásili po odvetných izraelských náletoch 1417 mŕtvych.

Izrael v uplynulých dňoch čelil aj ozbrojenej konfrontácii na severe krajiny. K najmenej dvom útokom zo severu sa prihlásilo libanonské šiitské hnutie Hizballáh.