Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Trump oznámil, že USA odstúpia od parížskej klimatickej dohody

Americký prezident Donald Trump oznamuje odstúpenie USA od parížskej klimatickej dohody 1. júna 2017 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Dohodu o znížení emisií skleníkových plynov s cieľom zmierniť klimatickú zmenu prijala administratíva predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu. Súhlasilo s ňou 195 krajín.

Washington 1. júna (TASR) - Americký prezident Donald Trump dnes oznámil, že Spojené štáty odstúpia od parížskej klimatickej dohody z roku 2015 a súčasne začnú rokovania o jej opätovnom prijatí, ale za lepších podmienok pre USA, alebo o prijatí úplne novej dohody, ktorá bude pre USA spravodlivejšia.

Trump povedal, že mu "veľmi záleží na životnom prostredí", ale "nemôže podporiť dohodu, ktorá trestá USA". Odstúpenie je v ekonomickom záujme USA, zdôraznil.

Jeho viceprezident Mike Pence v predslove k Trumpovmu vystúpeniu povedal, že americké pracovné miesta a americká energetika patria na prvé miesto.

Dohodu o znížení skleníkových plynov s cieľom zmierniť klimatické zmeny prijala administratíva predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu. Súhlasilo s ňou 195 krajín.

Bývalý Obamov poradca Brian Deese na Twitteri napísal, že najskoršie odstúpenie USA od parížskej klimatickej dohody je možné deň po prezidentských voľbách v USA v roku 2020, čo znamená, že klíma bude jednou z priorít Trumpovej kampane za znovuzvolenie.

USA sú druhým najväčším emitentom skleníkových plynov vo svete po Číne.