Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Trump pochválil Kimovo rozhodnutie odložiť plány útoku na Guam

Na kombosnímke zľava Kim Čong-un a Donald Trump. Foto: TASR

Trump vo svojom tweete dodal, že iná možnosť by bola katastrofálna a neprijateľná.

Washington 16. augusta (TASR/TERAZ.sk) - Prezident USA Donald Trump dnes pochválil severokórejského vodcu Kim Čong-una za jeho "veľmi múdre a logické rozhodnutie", keď zatiaľ odložil plány útoku na americký tichomorský ostrov Guam.

Trump vo svojom tweete dodal, že "iná možnosť by bola katastrofálna a neprijateľná".




Kim počas utorkovej inšpekcie strategických síl armády KĽDR vyhlásil, že je pripravený vyčkať, ako budú Spojené štáty postupovať ďalej, a až potom prípadne vydá rozkaz na raketovú skúšku. Američanom pritom poradil, aby zvážili všetky plusy a mínusy svojho konania a pochopili, že konfrontácia nie je výhodná pre žiadnu zo strán. Dodal, že v záujme zníženia napätia a odvrátenia vojenského konflikt Spojené štáty musia "skoncovať s provokovaním a nechať nás na pokoji".

Výmena ostrých vyhlásení medzi KĽDR a USA v posledných týždňoch výrazne vystupňovala napätie na Kórejskom polostrove. KĽDR sa vyhrážala vypálením balistických rakiet do oblasti ostrova Guam, kde sa nachádza americká letecká základňa Andersen a námorná základňa Apra Harbor. Prezident Trump po týchto vyhláseniach avizoval, že ak Pchjongjang uskutoční svoju hrozbu, stretne sa s nebývalou "ráznosťou a hnevom".