Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Podozrivých z terorizmu by podľa Trumpa mali podrobovať mučeniu

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Foto: TASR/AP

Favorit americkej Republikánskej strany o prezidentské kreslo obvinil moslimov, že nepomáhajú zabrániť teroristickým útokom, akými boli výbuchy v Bruseli.

Londýn 23. marca (TASR) - Republikánsky kandidát na post prezidenta USA Donald Trump obvinil dnes moslimov, že nepomáhajú zabrániť teroristickým útokom, akými boli výbuchy v Bruseli. Podľa agentúry Reuters tak urobil v rozhovore odvysielanom britskou televíznou stanicou ITV.

"Ak vidia problém, musia to nahlásiť. Ale oni to nenahlasujú, absolútne to nenahlasujú, a to je veľký problém," odpovedal Trump na otázku, čo by odkázal britským moslimom po útokoch pripisovaných islamským radikálom, ktoré sa odohrali v utorok v Bruseli a v novembri minulého roka v Paríži.

Uvedené tvrdenie však vzápätí na pôde parlamentu poprela britská ministerka vnútra Theresa Mayová, ktorá ho v prípade Británie označila za "jednoducho úplne mylné". Trumpove slová odmietli taktiež britské moslimské skupiny.


Favorit americkej Republikánskej strany v súboji o prezidentské kreslo už v minulosti vyvolal pobúrenie výrokom, že zahraničným moslimom by zakázal vstupovať na územie USA. V súvislosti s teroristickými útokmi v Bruseli zase v utorok vyjadril názor, že v záujme zamedzenia takýmto činom v USA by mali podozrivých z terorizmu podrobovať mučeniu a zaviesť sledovanie mešít.

Podľa Trumpa je "hanbou" skutočnosť, že osobu označovanú za strojcu vlaňajších útokov v Paríži zadržali po dlhom hľadaní nakoniec v časti Bruselu, kde mal svoje bydlisko. "Bol vo svojej štvrti, kde vyrástol, a nikto ho ani neprezradil," povedal s tým, že utorňajšie útoky boli pravdepodobne "pomstou za toto".

Podľa Trumpa sú tiež náznaky, že okolie mohlo zabrániť aj decembrovému útoku v Kalifornii, ktorý je takisto spájaný s moslimským extrémizmom: "Mnoho ľudí z tej komunity vedelo, že sa to chystajú urobiť, pretože (páchatelia) mali v byte všade po zemi bomby... a nenahlásili ich."

"Neviem, čo to je. Je to, akoby sa navzájom chránili, ale oni naozaj spôsobujú veľmi vážne škody. Musia sa otvoriť spoločnosti, musia nahlasovať tých zlých," povedal Trump.