Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Trump podpísal zákon špecifikujúci vojenský rozpočet na rok 2018

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Právny predpis predpokladá uvoľnenie 634 miliárd dolárov na bežnú agendu a ďalších približne 66 miliárd dolárov na zahraničné vojenské operácie, najmä proti džihádistickej organizácii Islamský štát.

Washington 13. decembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump v utorok v Bielom dome podpísal zákon špecifikujúci vojenský rozpočet na rok 2018. Pre potreby americkej armády má byť podľa zákona vyčlenených až 700 miliárd dolárov. Informovala o tom televízia CBSNews.

Zákon sa zameriava okrem iného aj na zvýšenie platov príslušníkov armády, posilnenie kontingentov všetkých druhov vojsk, ale i na zlepšenie kapacít protiraketovej obrany, modernizáciu bojových vozidiel a nákup ďalšej vojenskej techniky.

Trump vo svojom vyhlásení ocenil, že zákon podporili obe hlavné politické strany v Kongrese. Vyhlásil, že "táto legislatíva predstavuje významný krok smerom k prebudovaniu našej armády a zabezpečeniu budúcnosti pre naše deti."

Právny predpis predpokladá uvoľnenie 634 miliárd dolárov na bežnú agendu a ďalších približne 66 miliárd dolárov na zahraničné vojenské operácie, najmä proti džihádistickej organizácii Islamský štát a misie v Afganistane, Iraku a Sýrii.

Objem financií, s ktorými počíta tento zákon, je o viac ako 80 miliárd dolárov vyšší ako aktuálny rozpočtový strop. O faktickom financovaní ozbrojených síl rozhodne Kongres, ktorý musí najprv odhlasovať zrušenie zákona, ktorý platí šesť rokov a ktorý obmedzuje financovanie americkej armády na sumu 549 miliárd dolárov.

National Defense Authorization Act (NDAA) je americký federálny zákon špecifikujúci predovšetkým rozpočet a výdavky amerického ministerstva obrany. Delí sa do viacerých sekcií, ktoré sa môžu zaoberať aj ďalšími témami a efektívne tak odrážajú americkú zahraničnú politiku, energetickú stratégiu, vzťahy k ostatným krajinám a organizáciám, ktorých sú USA členom.

Tento zákon sa schvaľuje raz za fiškálny rok a každý rok sa jeho parametre trochu líšia, pretože sa prispôsobuje aktuálnej situácii.