Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pence tvrdí, že Trump čoskoro podpíše zákon o sankciách voči Rusku

Na archívnej snímke americký prezident Donald Trump (uprostred), viceprezident Mike Pence (vpravo) a Betsy DeVosová Foto: TASR/AP

Viceprezident USA tiež objasnil, že Trumpova vláda mala spočiatku obavy, že jej zákon o sankciách voči Rusku neposkytne "tradičnú flexibilitu" pri vedení zahraničnej politiky.

Tbilisi 1. augusta (TASR/AP) - Americký prezident Donald Trump podpíše zákon rozširujúci sankcie voči Rusku "veľmi skoro". Viceprezident USA Mike Pence to dnes povedal novinárom počas návštevy v gruzínskej metropole Tbilisi.

"Prezident Trump vyzval Rusko, aby prestalo so svojimi destabilizujúcimi aktivitami," uviedol Pence na tlačovej konferencii s gruzínskym premiérom Giorgim Kvirikašvilim, ako to vyplýva zo zvukovej nahrávky zverejnenej na webovej stránke Bieleho domu.

"Rusko naďalej okupuje pätinu gruzínskeho územia. Spojené štáty americké dôrazne odsudzujú okupáciu územia Gruzínska Ruskom," vyhlásil americký viceprezident.

Rusko a Gruzínsko viedli v roku 2008 krátku vojnu o dva gruzínske regióny, ktoré vyhlásili nezávislosť. Konflikt má paralely v súčasnom dianí na východe Ukrajiny, kde proruskí separatisti bojujú proti vládnym silám.

"Stojíme pri vás. Sme hrdí na naše priateľstvo a strategické partnerstvo s krajinou a obyvateľmi Gruzínska,"
povedal Pence a vyjadril nádej, že Gruzínsko "jedného dňa" vstúpi do NATO.

"Som tu, aby som povedal, že 'Amerika na prvom mieste' neznamená 'Amerika sama,'' citovala Pencea agentúra DPA.

Viceprezident tiež objasnil, že Trumpova vláda mala spočiatku obavy, že jej zákon o sankciách voči Rusku neposkytne "tradičnú flexibilitu" pri vedení zahraničnej politiky. "S potešením oznamujem, že tento návrh zákona sa významne zlepšil, keď postupoval legislatívnym procesom," dodal Pence s nádejou, že uvedené sankcie povedú k mierovejšiemu svetu.