Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Trump poslal Kimovi štyri listy, Kim jemu osem

Na archívnej snímke Donald Trump a severokórejský vodca Kima Čong-un. Foto: TASR/AP

Predpokladám, že obaja lídri si uvedomujú dôležitosť obnovenia dialógu medzi oboma krajinami, keďže si neustále posielajú listy,povedal na tlačovej konferencii v Soule Kim Jon-čchol.

Soul 27. júna (TASR) - Americký prezident Donald Trump a severokórejský diktátor Kim Čong-un si od začiatku minulého roka vymenili celkovo 12 listov, pričom osem z nich napísal Kim. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie juhokórejského ministra pre zjednotenie Kim Jon-čchola.

"Od roku 2018 napísal predseda Kim prezidentovi Trumpovi osem listov a prezident Trump napísal štyri listy predsedovi Kimovi. Predpokladám, že obaja lídri si uvedomujú dôležitosť obnovenia dialógu medzi oboma krajinami, keďže si neustále posielajú listy," povedal na tlačovej konferencii v Soule Kim Jon-čchol.

Kim Jon-chčolove vyjadrenia prišli niekoľko hodín po tom, čo juhokórejský prezident Mun Če-in povedal, že medzi Pchjongjangom a Washingtonom prebiehajú "zákulisné rozhovory", ktoré by po neúspešnom februárovom summite Kima a Trumpa vo vietnamskej metropole Hanoj mali viesť k obnoveniu dialógu o jadrovom programe Pchjongjangu medzi Spojenými štátmi a Severnou Kóreou a ďalšiemu stretnutiu oboch lídrov.