Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump sa poslednej debaty republikánov nezúčastnil. Mal vlastnú akciu

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump pózuje počas kampane 28. januára 2016 v Des Moines. Foto: TASR/AP

Práve v znamení žartov na adresu Trumpovej neúčasti sa niesli úvodné minúty debaty kandidátov.

Des Moines 29. januára (TASR) - Sedem uchádzačov o nomináciu Republikánskej strany na prezidenta Spojených štátov sa v noci nadnes stretlo v televíznej debate, ktorú z mesta Des Moines v štáte Iowa vysielala televízia Fox News. Išlo o poslednú debatu republikánskych kandidátov pred sériou primárnych volieb, ktoré sa začnú v pondelok práve v Iowe, informovala agentúra AP.

Účastníkmi diskusie boli senátor za štát Texas Ted Cruz, senátor za štát Florida Marco Rubio, guvernér štátu Ohio John Kasich, guvernér New Jersey Chris Christie, bývalý guvernér Floridy Jeb Bush, bývalý neurochirurg Ben Carson a senátor za štát Kentucky Rand Paul. Debatu sa rozhodol bojkotovať - zatiaľ na základe prieskumov verejnej mienky - najhorúcejší kandidát na republikánsku prezidentskú nomináciu Donald Trump. Dôvodom jeho neúčasti bol spor s televíziou Fox News a jej neochota vymeniť moderátorku programu Megyn Kellyovú, ktorá je podľa Trumpa voči nemu zaujatá, čo dokázala už v debate odvysielanej vlani v auguste.

Trump najnovšie Fox News odkázal, že sa debaty zúčastní pod podmienkou, že televízia poukáže na účet jeho nadácie na podporu vojnových veteránov sumu päť miliónov dolárov, čo však vedenie televízie odmietlo. Práve na počesť vojnových veteránov usporiadal Trump v Des Moines dobročinnú akciu, ktorú takmer súbežne s debatou siedmich republikánskych kandidátov odvysielala televízia CNN.

Práve v znamení žartov na adresu Trumpovej neúčasti sa niesli úvodné minúty debaty kandidátov. "Ja som maniak a všetci tu na pódiu sú hlúpi, tuční a škaredí a Ben (Carson) je hrozný chirurg," napodobnil Trumpov štýl jeho najväčší rival v boji o republikánsku prezidentskú nomináciu Ted Cruz.

Na účet realitného magnáta a miliardára si zažartoval aj bývalý guvernér štátu Florida Jeb Bush, ktorý s úsmevom povedal, že mu "Donald Trump chýba" pretože bol pre neho "niečo ako plyšový medvedík".

Zo zahraničnopolitických tém dominoval boj proti teroristickej organizácii Islamský štát a islamizácii spoločnosti. V tejto súvislosti floridský senátor Marco Rubio opäť zopakoval svoj sľub, že ako prezident by zatvoril mešity na miestach, kde dochádza k radikalizácii. O jadrovej dohode šiestich svetových mocností s Iránom Rubio povedal, že ju "jedného dňa", keď bude prezidentom, jednoducho roztrhá.

Cruz sa v súvislosti s IS zaprisahal, že bude bojovať za úplné zničenie tejto teroristickej organizácie. "Budem IS prenasledovať, nech bude kdekoľvek, a úplne ho zničím". V podobnom duchu sa k boju s Islamským štátom postavil aj guvernér štátu Ohio John Kasich, ktorý povedal, že bude spájať ľudí všetkých vierovyznaní, aby spoločnými silami islamistov porazili.

Okrem výziev na boj s islamistami zaznela z úst republikánskych kandidátov aj kritika namierená proti administratíve súčasného demokratického prezidenta Baracka Obamu. Toho si zobral na mušku Jeb Bush, ktorý povedal, že vojnoví veteráni by si zaslúžili viac úcty, ako sa im dostáva od súčasných Spojených štátov pod Obamovým vedením.

Kandidáti sa vo všeobecnosti vyhýbali vzájomnej konfrontácii a svoje útoky sústredili na demokratickú uchádzačku Hillary Clintonovú. "Nemá dostatočnú kvalifikáciu na to, aby bola prezidentkou," povedal o bývalej americkej ministerke zahraničných vecí guvernér Chris Christie.