Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Trump povolil sankcie proti zamestnancom Medzinárodného trestného súdu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spojené štáty jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu neuznávajú, nie sú členom tohto medzinárodného orgánu a odmietajú s ním spolupracovať.

Washington 11. júna (TASR) – Americký prezident Donald Trump včera podpísal dekrét, ktorým autorizuje sankcie proti jednotlivcom zapojeným do vyšetrovania možných vojnových zločinov amerických jednotiek v Afganistane Medzinárodným trestným súdom (ICC), píše agentúra Reuters.

Podľa agentúry AFP minister spravodlivosti Bill Barr v stanovisku uviedol, že "cudzie mocnosti ako Rusko manipulujú ICC v snahe dosiahnuť vlastné ciele".

Spojené štáty jurisdikciu ICC neuznávajú, nie sú členom tohto medzinárodného orgánu a odmietajú s ním spolupracovať.

Dekrét umožňuje ministrovi zahraničných Mikeovi Pompeovi, aby po konzultácii s ministrom financií Stevenom Mnuchinom zablokoval v USA aktíva zamestnancov ICC, ktorí sa zúčastňujú na vyšetrovaní. Pompeo takisto môže týmto osobám zakázať vstup do krajiny.

Odvolací senát ICC rozhodol začiatkom marca v prospech žiadosti prokurátorov o začatie vyšetrovania možných vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti v Afganistane, ktoré má byť vedené voči militantnému hnutiu Taliban, afganským silám, ako aj príslušníkom americkej armády a spravodajských služieb. Trumpova administratíva toto rozhodnutie kritizovala. Pompeo ho nazval "bezohľadným".