Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

TRUMP: Dohoda Izraela s Palestínčanmi môže odštartovať mierový proces

Americký prezident Donald Trump počas prejavu. Foto: TASR/AP

Trump pricestoval do Izraela v rámci svojej prvej zahraničnej cesty od nástupu do funkcie a dnes návštevu Blízkeho východu končí.

Jeruzalem 23. mája (TASR) - Dohoda medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi by mohla odštartovať mierový proces na celom Blízkom východe. Povedal to dnes americký prezident Donald Trump počas návštevy mesta Betlehem na okupovanom západnom brehu Jordánu, kde sa stretol s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.

"Ak by Izrael s Palestínčanmi dokázal uzavrieť mier, spustilo by to mierový proces na celom Blízkom východe a to by bol úžasný úspech," povedal Trump počas spoločnej tlačovej konferencie s Abbásom. "(Mahmúd Abbás) ma uistil, že je pripravený pomôcť mi dosiahnuť tento cieľ," dodal.

Ako Trump, tak aj Abbás odsúdili samovražedný útok, ktorý sa v pondelok večer odohral na popovom koncerte v Manchestri a ktorý si vyžiadal najmenej 22 obetí na životoch. "Nenazvem ich monštrami, lebo taký výraz by sa im páčil," povedal Trump na margo strojcov útoku a dodal, že zahynulo množstvo "mladých, krásnych" ľudí.

Abbás okrem toho uviedol, že Trumpove úsilie mu dodalo nádej, a zároveň zdôraznil, že palestínsko-izraelský konflikt nie je o náboženstve. "Našim základným problémom je okupácia a osady a tiež neschopnosť Izraela uznať palestínsky štát," povedal.

Izraelskú vládu zároveň vyzval, aby vyhovela požiadavkám zhruba 1000 palestínskych väzňov zadržiavaných v izraelských väzniciach, ktorí vyhlásili protestnú hladovku.

Na znak solidarity s týmito väzňami vyhlásili ešte v pondelok Palestínčania v Predjordánsku generálny štrajk. V rámci tohto protestu sa dnes demonštranti zhromaždili aj v Betleheme.

Pre palestínskych väzňov žiadali lepšie podmienky v izraelských väzniciach, konkrétne viac kontaktov s príbuznými a ukončenie praxe zadržiavania bez súdu. Trumpovi zároveň napísali list, v ktorom ho vyzvali, aby v tejto veci zasiahol.

Trump sa následne presunul do Jeruzalema, pričom na krátko navštívil Múzeum holokaustu Jad va-šem, kde položil veniec a podpísal sa do návštevnej knihy. Na dnešnom programe má ešte návštevu Izraelského múzea v Jeruzaleme, kde zrejme viac priblíži svoju predstavu o mieri medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.

Mahmúd Abbás prijal v Betleheme Donalda Trumpa



Predseda palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás prijal dnes v meste Betlehem na okupovanom západnom brehu rieky Jordán amerického prezidenta Donalda Trumpa. Očakávalo sa, že budú hovoriť o obnovení izraelsko-palestínskych rokovaní, prerušených pred vyše tromi rokmi, píšu svetové tlačové agentúry.

Trump pricestoval do Izraela v rámci svojej prvej zahraničnej cesty od nástupu do funkcie a dnes návštevu Blízkeho východu končí. Proti jeho návšteve podľa spravodajskej stanice BBC protestujú Palestínčania na Západnom brehu i v pásme Gazy.

V pondelok Trump v Jeruzaleme zdôraznil, že USA a Izrael majú medzi sebou pevné vzťahy. Keď hovoril o možnom uzavretí mierovej dohody s Palestínčanmi, povedal: "Počul som, že je to jedna z najťažších dohôd". Hneď však dodal: "Mám však pocit, že k nej napokon dospejeme."