Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Trump: Prepustenie veterána dokazuje, že dohoda s Iránom je možná

Na archívnej snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Ide o prípad veterána amerického námorníctva, ktorému v marci 2019 iránsky súd uložil trest za urážku najvyššieho iránskeho vodcu ajatolláha Alího Chameneího a zverejnenie súkromnej fotografie.

Washington 5. júna (TASR) - Americký prezident Donald Trump sa vo štvrtok poďakoval Iránu za prepustenie veterána amerického námorníctva, pričom uviedol, že tento prípad je dôkazom, že aj zarytí nepriatelia sa dokážu dohodnúť.

"Ďakujem Iránu, ukazuje sa, že dohoda je možná!" napísal Trump vo vyhlásení zverejnenom na svojom konte na sociálnej sieti Twitter.

Ide o prípad veterána amerického námorníctva Michaela Whitea, ktorému v marci 2019 iránsky súd uložil 12-ročný trest za urážku najvyššieho iránskeho vodcu ajatolláha Alího Chameneího a zverejnenie súkromnej fotografie. Irán tohto Američana vo štvrtok prepustil na slobodu. White je už na ceste domov.

Trump vo svojom tvíte spresnil, že s Whiteom telefonicky hovoril.

Whiteova rodina tvrdí, že vo väzení trpel vážnymi zdravotnými problémami, preto ho v marci z väzenia dočasne prepustili pod podmienkou, že neopustí Irán a bude pod dozorom švajčiarskeho veľvyslanectva, ktoré zastupuje záujmy Spojených štátov v tejto krajine.

Agentúra AFP dodala, že Spojené štáty tento týždeň prepustili dvoch väznených Iráncov. Údajne to však nesúvisí s Whiteovým prípadom.