Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Trump verí, že pre reformu zdravotníctva získa dostatočnú podporu

Na archívnej snímke z 24. marca 2017 americký prezident Donald Trump (vpravo) a minister zdravotníctva a ľudských zdrojov Tom Price Foto: TASR/AP

Zrušenie a prepracovanie reformy Obamacare zároveň bolo jednou z priorít vlaňajšej kampane Donalda Trumpa pred prezidentskými voľbami.

Washington 27. septembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump dnes uviedol, že o reforme zdravotníctva bude rokovať aj s demokratmi. Vyjadril sa tak po tom, ako republikáni v Senáte ustúpili v utorok od plánu hlasovať o novom návrhu zákona, ktorý má zrušiť a nahradiť reformu zdravotníctva známu ako Obamacare. Pripravovaná legislatíva totiž ani medzi nimi nezískala dostatočnú podporu.

Trump dnes novinárom pred Bielym domom vyhlásil, že sa plánuje stretnúť s demokratmi a uvidí, či "sa mu nepodarí získať ešte lepší" návrh. Povedal tiež, že uvažuje o výkonnom nariadení, ktorým by dosiahol zmeny v zdravotníctve; tie by americkým občanom umožnili kupovať si zdravotné poistenie aj v iných federálnych štátoch. Monopol určitých poisťovní v niektorých federálnych štátoch je totiž príčinou mimoriadne vysokého poistného, vďaka čomu má Obamacare na mnohých miestach v USA zlú povesť.

Americký prezident zároveň uviedol, že si je takmer istý tým, že medzi republikánmi nájde dostatočnú podporu pre zrušenie a nahradenie Obamacare. Je však podľa jeho slov možné, že o ďalšom návrhu sa bude hlasovať až v nadchádzajúcom kalendárnom roku.

Zdravotná starostlivosť je v USA kľúčovou témou už dlhé roky, pričom politici sa snažia znížiť počet nepoistených Američanov. Zrušenie a prepracovanie reformy Obamacare zároveň bolo jednou z priorít vlaňajšej kampane Donalda Trumpa pred prezidentskými voľbami.


Trump je nespokojný s ministrom zdravotníctva Tomom Priceom


Americký prezident Donald Trump "nie je spokojný" s ministrom zdravotníctva a ľudských zdrojov Tomom Priceom a plánuje mu to dať na vedomie. Trump dnes týmito slovami reagoval na nedávne správy amerických médií, podľa ktorých mal Price na oficiálne účely využívať súkromné lietadlo, informovala agentúra AP.

Na otázku novinárov, či ministra plánuje z úradu prepustiť, americký prezident odpovedal: "Uvidíme".

Samotný Price ešte v sobotu uviedol, že na oficiálne obchodné stretnutia prestane využívať súkromné lietadlo. Minister zároveň privítal rozsiahlu previerku využívania lietadiel vysoko postavenými činiteľmi Trumpovej vlády.

K takejto revízii pristúpil Kongres po medializovaných správach, že Price využíval na oficiálne cesty drahé súkromné lietadlá, namiesto lacnejších komerčných letov. Zároveň podľa informácii magazínu Politico cestoval viackrát do miest, kde vlastnil nehnuteľnosti a oficiálne návštevy kombinoval so stretnutiami s rodinnými priateľmi či dlhoročnými kolegami.

Previerkou sa bude teraz zaoberať kongresový Výbor pre dohľad a vládnu reformu. Ten si od Bieleho domu a 24 federálnych agentúr vyžiadal záznamy o využívaní vládnych lietadiel na súkromné účely a tiež súkromných lietadiel na oficiálne návštevy, ktoré sa uskutočnili od nástupu Trumpa do prezidentského úradu.

Vyše dvadsať Priceových letov zároveň preskúma i úrad generálneho inšpektora patriaci pod ministerstvo zdravotníctva a ľudských zdrojov.