Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Trump privítal na večeri v Bielom dome Macrona a ďalších hostí

Americký prezident Donald Trump (vpravo) a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa zdravia počas uvítacieho ceremoniálu 24. apríla 2018 v Bielom dome vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Šéf Bieleho domu v rámci prípitku poďakoval za usporiadanie slávnostnej večere svojej manželke Melanii, ktorú označil za absolútne neuveriteľnú prvú dámu Ameriky.

Washington 25. apríla (TASR) - Americký prezident Donald Trump privítal v utorok v Bielom dome vyše 120 hostí na štátnej večeri usporiadanej na počesť francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Išlo o prvú štátnu večeru od začiatku Trumpovej vlády, informovala agentúra AP.

Šéf Bieleho domu v rámci prípitku poďakoval za usporiadanie slávnostnej večere svojej manželke Melanii, ktorú označil "za absolútne neuveriteľnú prvú dámu Ameriky".

Americký prezident Donald Trump (tretí vľavo), francúzsky prezident Emmanuel Macron, prvá dáma USA Melania Trumpová (vpravo) a manželka francúzskeho prezidenta Brigitte Macronová sa prechádzajú 23. apríla 2018 v Bielom dome vo Washingtone.
Foto: TASR/AP


Trump zároveň vyjadril nádej v ďalšie prehlbovanie priateľských vzťahov medzi USA a Francúzskom. O "nerozbornom priateľstve" oboch krajín hovoril vo svojom prípitku aj Macron, ktorý sa tiež poďakoval za to, že Donald Trump usporiadal prvú štátnu večeru práve na jeho počesť.



V zozname hostí figurovalo viacero predstaviteľov vlády, pracovníkov administratívy a podnikateľských lídrov. Nechýbali ani dvaja zlatí olympijskí medailisti. Medzi prominentnými účastníkmi večere boli napríklad viceprezident USA Mike Pence, prezidentova dcéra Ivanka Trumpová, predseda amerického Najvyššieho súdu John Roberts, bývalý šéf americkej diplomacie Henry Kissinger, riaditeľ spoločnosti Apple Tim Cook či demokratický guvernér Louisiany John Bel Edwards.

V zozname 123 hostí nie sú zahrnutí manželia Trumpovci ani francúzsky prezident s manželkou Brigitte.

Podľa agentúry AP ide o pomerne nízky počet hostí. Predchádzajúci prezident Barack Obama na svojej prvej štátnej večeri privítal vyše 330 účastníkov.

Na snímke pripravené stoly na štátnu večeru, na ktorej hostil americký prezident Donald Trump francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona 23. apríla 2018 vo Washingtone.
Foto: TASR/AP


Ako hlavný chod sa na utorkovej štátnej večeri podávali jahňacie rebierka. Kultúrny program po skončení večere bol v gescii Washingtonskej národnej opery.

Agentúra AP pripomína, že Trump v rozpore s tradíciou nepozval na večeru demokratických lídrov z Kongresu ani novinárov.

Emmanuel Macron pricestoval na trojdňovú návštevu USA v pondelok. V stredu vystúpi s prejavom pred oboma komorami amerického Kongresu.