Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Trump: Protesty proti mne podnecujú médiá

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump Foto: TASR/AP

Ide o prvé Trumpovo vyjadrenie na adresu médií od jeho víťazstva v utorňajších voľbách.

Washington 11. novembra (TASR) – Budúci prezident USA Donald Trump pripísal médiám vinu na protestoch, ktoré sa proti nemu konajú v mnohých amerických mestách.

"Práve sa skončili veľmi úprimné a úspešné prezidentské voľby. A teraz protestujú profesionálni demonštranti, podnecovaní médiami. Veľmi nespravodlivé!" napísal Trump v noci nadnes na svojom twitterovom konte.




Zároveň sa však pochvalne vyjadril o štvrtkovom stretnutí so súčasným prezidentom Barackom Obamom, ktoré bolo podľa neho "naozaj dobré" a malo "výbornú chémiu". Slovami "Melanii sa veľmi páčila pani O!" zasa komentoval stretnutie svojej manželky s prvou dámou Michelle Obamovou, ktoré sa uskutočnilo v rovnaký deň.

Ide o prvé Trumpovo vyjadrenie na adresu médií od jeho víťazstva v utorňajších voľbách.

Protesty jeho odporcov pritom pokračovali aj túto noc. Hlásené boli okrem iného z Oaklandu, Washingtonu, Los Angeles, Minneapolisu, Baltimoru, Filadelfie, Dallasu, New Yorku, Portlandu a Salt Lake City.

Situácia sa najviac vyhrotila v Portlande v štáte Oregon, kde podľa polície došlo k nepokojom a rozsiahlym prejavom "kriminálneho a nebezpečného správania". Na policajtov hádzali násilníci rôzne predmety a poškodzovali autá a verejný majetok. Medzi protestujúcich sa zamiešali členovia anarchistických skupín, ktorí odmietali výzvy pokojne protestujúcich občanov, aby prestali s násilnosťami, uviedla polícia na svojom twitterovom konte @PortlandPolice. V meste došlo najmenej k jednej hromadnej bitke a hlásené boli aj fyzické útoky na vodičov.

V kalifornskom meste San Jose demonštranti zablokovali dopravu na diaľnici č. 87 a v jej okolí, uviedla televízia NBC Bay Area. Demonštrácie pokračovali tretiu noc aj v Oaklande, kde v stredu boli zranení traja policajti.

Demonštranti sa opäť zišli pred mrakodrapom Trump Tower v Chicagu. Zatiaľ čo v stredu ich boli niekoľko tisíc, túto noc sa tam zhromaždilo okolo 50 ľudí, informovala agentúra AP.

Trump vyvolal počas intenzívnej predvolebnej kampane pobúrenie určitej časti nielen americkej verejnosti mnohými kontroverznými výrokmi vrátane navrhovaného zákazu vstupu moslimom do krajiny, označením Mexičanov za sexuálnych násilníkov a zločincov či plánom výstavby protiimigračného múru na mexicko-amerických hraniciach.