Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Trump: Spojené štáty schválili pre liečbu koronavírusu liek na maláriu

Americký prezident Donald Trump počas prejavu k národu z Oválnej pracovne Bieleho domu vo Washingtone 11. marca 2020 o opatreniach v súvislosti s koronavírusom. Trump v stredu večer miestneho času oznámil, že USA zakážu od piatka na 30 dní na svoje územie vstup osobám prichádzajúcim z Európy, s výnimkou Británie. Foto: TASR/AP

V USA sa koronavírus potvrdil vo viac ako 7700 prípadoch takmer vo všetkých štátoch.

Washington 19. marca (TASR) - Spojené štáty schválili liek proti malárii chlorochín (Chloroquine) pre použitie pri liečbe ochorenia COVID-19 v dôsledku nového koronavírusu SARS-CoV-2. Vo štvrtok o tom informoval americký prezident Donald Trump.

"Pracujeme na tom, ako aby sme tento liek sprístupnili okamžite," povedal novinárom Trump, podľa ktorého na tom pracuje americký Úrad na kontrolu potravín a liečiv (FDA).

"Prešli schvaľovacím procesom - bolo to schválené. Skrátili to z mnohých a mnohých mesiacov na okamžite. Takže budeme môcť tento liek sprístupniť na lekársky predpis," dodal šéf Bieleho domu.

V USA sa koronavírus potvrdil vo viac ako 7700 prípadoch takmer vo všetkých štátoch. Dosiaľ tam podľa agentúry AP evidujú v súvislosti s ochorením COVID-19 celkovo 134 úmrtí.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v nedeľu večer zverejnilo svoje odporúčania, podľa ktorých by Američania mali zrušiť všetky zhromaždenia — vrátane svadieb, konferencií, športových alebo iných podujatí — za účasti viac ako 50 ľudí, a to na najbližších osem týždňov. Vo viacerých štátoch USA sú už zatvorené školy, múzeá, športové štadióny a zábavné centrá.