Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Trump telefonicky hovoril so Sísím o boji proti terorizmu

Donald Trump. Foto: TASR/AP

Americký prezident potvrdil záväzky svojho kabinetu o podpore Egypta.

Káhira 23. januára (TASR) - Americký prezident Donald Trump dnes telefonicky hovoril so svojím egyptským náprotivkom Abdalom Fattáhom Sísím o boji proti terorizmu a islamskému extrémizmu. Nový šéf Bieleho domu pri tejto príležitosti vyzdvihol Sísího úsilie v tejto oblasti, informoval úrad egyptskej hlavy štátu.

Trump Sísímu povedal, že si je vedomý ťažkostí, ktorým Egypt vo svojej "vojne proti terorizmu" čelí, pričom potvrdil záväzky svojho kabinetu o podpore tejto severoafrickej krajiny. "Prezident USA tiež uviedol, že sa teší na očakávanú návštevu Sísího vo Washingtone, ktorá je vo fáze príprav," uviedla Káhira vo vyhlásení.

Trump a Sísí už predtým preukázali určité vzájomné spojenectvo. Popri zasadnutí Valného zhromaždenia OSN vlani v septembri totiž Trump vyhlásil, že medzi ním a egyptským prezidentom je "dobrá chémia".

Trump v nedeľu telefonoval aj s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, ktorého pozval na návštevu Washingtonu v prvej časti februára. Politici hovorili o dôležitosti posilnenia americko-izraelských vzťahov.