Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Trump sa vyhol odpovedi na otázky ohľadom Tillersonovho odvolania

Americký prezident Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Trump a Tillerson sa údajne nezhodujú v dôležitých oblastiach zahraničnej politiky vrátane Severnej Kórey a Iránu.

Washington 30. novembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump sa vyhol priamej odpovedi na otázku, či sa chystá odvolať ministra zahraničných vecí Rexa Tillersona. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

"Je tu. Rex je tu," odpovedal Trump novinárom, ktorí sa počas jeho stretnutia s bahrajnským korunným princom domáhali odpovede na svoje otázky o ďalšom diplomatovom osude.

Mienkotvorný denník The New York Times (NYT) totiž vo štvrtok s odvolaním sa na vysokopostavených vládnych činiteľov napísal, že Rexa Tillersona by na čele americkej diplomacie mal v nasledujúcich týždňoch nahradiť riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Mike Pompeo. Podľa NYT by vedenie CIA mal prevziať republikánsky senátor Tom Cotton.

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová vo štvrtok v reakcii na správy, že Trump zvažuje odvolanie šéfa diplomacie, deklarovala, že Tillerson naďalej vedie ministerstvo zahraničných vecí.

"Žiadne oznámenia ohľadom personálnych zmien," vyhlásila hovorkyňa s tým, že Tillerson aj naďalej vedie svoj rezort a celá vláda sa sústreďuje na zvŕšenie "tohto neuveriteľne úspešného prvého roku administratívy prezidenta Trumpa".

Trump a Tillerson sa údajne nezhodujú v dôležitých oblastiach zahraničnej politiky vrátane Severnej Kórey a Iránu. Ich vzájomné vzťahy sú veľmi napäté a spôsobili, že o Tillersonovom odvolaní sa špekuluje už niekoľko mesiacov, konštatovala AP.

Podľa nej mal Tillerson vo štvrtok vystúpiť na podujatí venovanom celosvetovému úsiliu v boji proti AIDS. Ministerstvo zahraničných vecí však v stredu vyhlásilo, že ho zastúpi jeho námestník.

Na budúci týždeň sa zasa v Bruseli koná schôdzka ministrov zahraničných vecí členských štátov NATO. Americký rezort diplomacie zatiaľ účasť Tillersona na nej nepotvrdil.