Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Trump pripustil, že za hakerskými útokmi na demokratov bola Moskva

Novozvolený americký prezident Donald Trump počas tlačovej konferencie v Trump Tower v New Yorku 11. januára 2017. Foto: TASR/AP

Amerických demokratov zároveň obvinil z nedostatočnej ochrany svojich serverov.


Washington 11. januára (TASR) - Novozvolený americký Donald Trump dnes prvýkrát pripustil, že za predvolebnými hakerskými útokmi na server Demokratickej strany USA stálo Rusko. Trump sa tak vyjadril počas dnešnej tlačovej konferencie, ktorá je jeho vôbec prvou odvtedy, ako zvíťazil v novembrových prezidentských voľbách.

"Myslím, že za tým bolo Rusko," povedal Trump podľa spravodajskej stanice CNN. Dodal, že Rusko nie je jedinou krajinou, ktorá podniká kybernetické útoky na ciele Spojených štátov. Amerických demokratov zároveň obvinil z nedostatočnej ochrany svojich serverov.

Trump mal na konferencii pôvodne hovoriť najmä o tom, ako pôsobenie v prezidentskej funkcii oddelí od svojich podnikateľských aktivít. Tento zámer však čiastočne zatienili zatiaľ nepotvrdené správy o kompromitujúcich materiáloch osobného i finančného charakteru, ktoré voči Trumpovi údajne zhromažďovala Moskva a o ktorých v utorok informovala spravodajská stanica CNN a následne aj ďalšie americké médiá.



Zverejnené správy sú podľa Trumpovho hovorcu len "patetickým pokusom" o zvýšenie čítanosti. Budúci viceprezident Mike Pence ich tiež skritizoval a označil za snahu o poníženie novozvoleného prezidenta.

Trump na tieto správy už v priebehu dňa rozhorčene reagoval na Twitteri a na dnešnej tlačovej konferencií novinárom povedal, že tieto nepodložené obvinenia voči jeho osobe nikdy nemali byť zverejnené. Ich preniknutie na verejnosť označil za "hanbu" a zodpovednosť zaň pripísal "chorým ľuďom".

Únik z amerických tajných služieb prirovnal Trump k praktikám nacizmu



Novozvolený americký prezident Donald Trump skritizoval dnes americké tajné služby za únik nepodložených informácií o tom, že Rusko o ňom zbieralo kompromitujúce materiály osobného i finančného charakteru.

Trump na sociálnej sieti Twitter napísal, že "(americké) tajné služby nikdy nemali dovoliť, aby tieto lživé správy prenikli na verejnosť". "To bola posledná kvapka. Žijeme snáď v nacistickom Nemecku?" napísal v poslednom zo série dnešných príspevkov na Twitteri, ktorými zmienené správy odsúdil.

Trump tiež okrem iného napísal: "Rusko sa na mňa nikdy nepokúsilo naliehať. S Ruskom nemám nič spoločné - nijaké obchodné dohody, pôžičky, vôbec nič!"

Zverejnené správy označil za nepodložené a zaplatené jeho politickými súpermi, pričom v svojich príspevkoch na Twitteri zopakoval stanovisko Moskvy, podľa ktorej ide o úplný výmysel. "Voľby som hladko vyhral... nečestní súperi sa však napriek tomu snažia znižovať význam nášho víťazstva lživými správami. Žalostná situácia!" dodal v inom príspevku.

Viaceré americké média v utorok večer informovali, že dosluhujúci prezident Barack Obama i Trump dostali minulý týždeň spolu so správou o počítačových útokoch na USA aj zatiaľ nepotvrdené dokumenty o tom, že "ruskí agenti" údajne majú informácie osobného i finančného charakteru, ktoré kompromitujú nového prezidenta USA.

Spravodajský portál BuzzFeed následne zverejnil 35-stranový dokument, ktorý údajne poslúžil ako podklad pre správu tajných služieb. Dôveryhodnosť dokumentu však spochybnila aj platforma WikiLeaks, podľa ktorej tento materiál nie je správou rozviedky.